'Aanpak werkloosheid in EU is groot succes'

Commissievoorzitter Santer bestempelt de nieuwe Europese werkgelegenheidsstrategie nu al als een groot succes. Alle vijftien lidstaten hebben in Brussel nationale actieprogramma's ingediend waarmee ze de werkloosheid te lijf gaan....

Van onze correspondent

STRAATSBURG

Toch verpakte Flynn zijn kritiek gisteren in milde bewoordingen. Hij zei slechts dat sommige landen onduidelijke programma's hadden ingediend, waarin niet met alle Europese richtlijnen was rekening gehouden (zoals afgesproken tijdens de werkgelegenheidstop in Luxemburg een halfjaar geleden). Flynn noemde echter geen namen. 'Dit is geen schoonheidswedstrijd', aldus de Ierse eurocommissaris.

Volgens functionarissen heeft de Europese Commissie vooral kritiek op de actieplannen van Italië, Portugal en Griekenland. Die zijn te vaag of geven nauwelijks maatregelen aan ter bestrijding van de langdurige werkloosheid.

Ook leeft binnen de Europese Commissie enige scepsis over de Franse en Italiaanse plannen om de arbeidsduur te verkorten en een 35-urige werkweek in te voeren. Volgens sommige functionarissen staan die voornemens haaks op het streven naar flexibele arbeidsmarkten en meer werkgelegenheid. Maar commissievoorzitter Santer ontkende gisteren dat Brussel kritiek heeft op de plannen voor werktijdverkorting. Volgens hem kunnen ze 'een dynamiek op gang brengen' mits met de sociale partners afspraken worden gemaakt over een goed evenwicht tussen werkgelegenheid en loonontwikkeling.

Flynn roemde de actieplannen van Frankrijk en Spanje als 'prima en indrukwekkend'. Beide landen geven minutieus de maatregelen aan om de werkloosheid te verlagen. De Franse werkloosheid daalt sinds eind 1997. 'Het Franse actieplan is helemaal opgesteld zoals we dat wilden', aldus Flynn.

De EU heeft zichzelf een coördinerende rol toebedeeld bij de bestrijding van de werkloosheid. In Luxemburg gaven de regeringsleiders negentien richtsnoeren aan voor een actief werkgelegenheidsbeleid, zoals flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ook werd het streven uitgesproken om alle jonge werklozen binnen zes maanden aan een baan, stageplaats of opleiding te helpen, en oudere werklozen binnen een jaar.

Ook Spanje, dat kampt met de hoogste werkloosheid in de EU, kreeg een pluim. De Spaanse regering wil vooral de jeugdwerkloosheid (39 procent) en langdurige werkloosheid (meer dan 50 procent) terugdringen. 'Spanje heeft een heel belangrijke stap gezet in de richting van een actief werkgelegenheidsbeleid', aldus Flynn.

De Europese Commissie is ook tevreden over de maatregelen die Nederland, Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk nemen om jonge werklozen weer aan het werk te helpen. Brussel heeft een analyse gemaakt van alle actieplannen, die tijdens de Europese Top in Cardiff volgende maand zal worden besproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden