Aanpak scheefwoners stuit op steeds meer barrières: waarom lukt het niet?

Woningcorporaties hebben moeite om van de belastingdienst te horen hoeveel hun huurders verdienen. Die informatie is nodig in de strijd tegen 'scheefwoners'. Het kabinet wil maatregelen nemen tegen mensen die gebruik maken van goedkope sociale huisvesting, maar er geen recht op hebben. Toch zitten er steeds weer kinken in de kabel.

Ook in de jaren zestig werd gedemonstreerd tegen 'asociale' huurverhogingen.Beeld ANP

Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor mensen met een krappe beurs. De overheid helpt deze mensen door de huren laag te houden en eventueel huurtoeslag te verstrekken. Maar een grote groep huurders blijft in die huurhuizen wonen, terwijl ze genoeg verdienen om een huis te kopen of in de vrije sector te huren. Zij profiteren van een lage huur, terwijl de wachtlijsten in sommige steden lang zijn.

Het kabinet, onder aanvoering van de minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, wil hier korte metten mee maken. Want als die scheefwoners doorstromen, komt er meer plaats voor mensen die wel recht hebben op een huurhuis én kan de vastgelopen woningmarkt uit het slop worden getrokken.

Dus wil minister Spies dat woningcorporaties de huur van 'rijke mensen' met vijf procent per jaar extra mag verhogen. Dat levert de staat extra geld op en moet de huurders motiveren om eerder te verhuizen. Deze regel moet 1 juli ingaan, maar moet nog door het parlement. Ook zijn er plannen voor proeven met zogenaamde 'doorstroomcontracten', waarin huurders afspreken te verhuizen of een flink hogere huur te betalen als ze meer gaan verdienen.

Aanpak in problemen
Intussen stuit de aanpak op steeds meer problemen. Vorige week werd bijvoorbeeld bekend dat een één op de zes corporaties helemaal niets ziet in de plannen en ze niet wil uitvoeren. De helft van de corporaties wil dit wel. De rest heeft nog geen besluit genomen.

Vandaag komt daar het nieuws van de NOS bij dat uit proeven blijkt dat het erg lastig is om aan de inkomensinformatie te komen. Huurders willen dit vaak niet leveren en de samenwerking met de Belastingdienst verloopt moeizaam. Van 5 tot 10 procent van de huurders is het inkomen niet bekend, maar bij sommige corporaties loopt dit op tot 75 procent. Op 4 april moeten woningcorporaties deze gegevens hebben, zodat de huren per juli verhoogd kunnen worden.

'Als corporaties 40 procent van de huurdersgegevens niet krijgen, is de huurverhoging onuitvoerbaar en bovendien niet uit te leggen aan huurders. We hebben onze zorgen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken neergelegd', aldus een woordvoerder van de koepel van woningcorporaties Aedes.

Veel oppositiepartijen zien niets in de plannen van minister Spies. Zij vinden de plannen overhaast en ondoordacht. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch twitterde vanmorgen:

Minister Spies van Binnenlandse Zaken.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden