‘Aanpak handel in dieren faalt’

De aanpak van de illegale handel in beschermde diersoorten is volstrekt onvoldoende. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) geeft de opsporing geen prioriteit....

Dierenbeschermers en organisaties voor dierenopvang zijn eensgezind fel in hun kritiek op het ministerie van LNV. Het ministerie heeft de opsporing ondergebracht bij verschillende diensten, zoals de Algemene Inspectiedienst (AID), de douane en de politie. Een team van AID-medewerkers met unieke kennis op het gebied van beschermde soorten en illegale handel is in 2005 ontbonden.

Dit is een versnippering van kennis en ervaring, menen drie directeuren van grote opvangcentra voor zoogdieren, vogels en reptielen. Het Wereld Natuur Fonds concludeert uit recent, eigen onderzoek dat er geen blijk is van goede samenwerking tussen de betrokken diensten.

‘Ik vrees dat Nederland minder verantwoordelijkheid neemt dan vroeger. Structureel onderzoek naar internationale handelskanalen is stopgezet’, aldus David van Gennep van zoogdierencentrum Stichting AAP. De aandacht van het ministerie is volgens hem verslapt, terwijl het werk van de opsporingsambtenaren steeds lastiger en internationaler is geworden.

Volgens het ministerie is juist sprake van spreiding van kennis. Uit de diverse diensten worden teams samengesteld, ‘specifiek belast met zware milieucriminaliteit waaronder de Cites-criminaliteit’. Cites is een internationaal verdrag over illegale handel in beschermde dieren en planten. Dezer dagen is Nederland gastland voor de driejaarlijkse Cites-conferentie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden