'Aanpak EHEC ook richten op bestrijding'

De aanpak van de EHEC-bacterie moet zich naast de belangrijke symptoombestrijding, meer op daadwerkelijke bestrijding van de bacterie zelf richten. Dat zei kindernefroloog Nicole van de Kar van het Nijmeegse UMC St Radboud vandaag. Zij doet onderzoek naar de bacterie en organiseert een vierdaags congres rondom EHEC, dat zondag van start gaat in Nijmegen.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker bezocht vorig jaar The Greenery in Barendrecht, waar hij werd rondgeleid door directeur Philip Smits (L). Bleker bezocht het handelsbedrijf in het kader van de EHEC-crisis en de financiele gevolgen hiervan voor Nederlandse tuinders en handelaren. Beeld ANP
Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker bezocht vorig jaar The Greenery in Barendrecht, waar hij werd rondgeleid door directeur Philip Smits (L). Bleker bezocht het handelsbedrijf in het kader van de EHEC-crisis en de financiele gevolgen hiervan voor Nederlandse tuinders en handelaren.Beeld ANP

'We zijn al jaren bezig om te kijken hoe je de bacterie kan bestrijden. Op dit congres worden de eerste resultaten gepresenteerd van onderzoek naar een dergelijke aanpak', legde Van de Kar uit.

De bacterie produceert gifstoffen in de darmen, waardoor een patiënt erg ziek kan worden. Ook kunnen deze gifstoffen van de bacterie nierfalen veroorzaken. Tot nu toe viel dat niet te voorkomen, maar slechts symptomatisch te behandelen.

Raakvlakken
Op het congres zijn internationale wetenschappers van verschillende disciplines bijeen. 'Daardoor kan men bij elkaar kijken waar de raakvlakken liggen. Qua bestrijding zoeken diergeneeskundigen bijvoorbeeld naar een vaccin waardoor koeien minder drager zijn van deze EHEC-bacterie, terwijl anderen onderzoeken hoe de bacterie zich in de darmen van mensen nestelt. Ook dat kan leiden tot een betere bestrijding', aldus Van de Kar.

Vorig jaar leidde een grote uitbraak van de EHEC-bacterie in Europa ertoe dat ruim 4000 mensen ziek werden en tientallen mensen overleden, vooral in Duitsland. De oorzaak van de besmetting bleken kiemgroenten te zijn. 'De les van die uitbraak is dat er opnieuw goed gekeken wordt naar de huidige protocollen en onderstreept het belang van een goede maar ook snelle diagnostiek', zei Van de Kar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden