Aanpak crisis splijt politiek

Amechtig en vooralsnog zonder enig houvast zoeken de Tweede Kamer en het gevallen kabinet-Rutte een uitweg uit de politieke en financiële crisis. Vierenhalf uur debat bracht dinsdag weliswaar een vermoedelijke verkiezingsdatum, maar ook een impasse over de aanpak van het begrotingstekort en de snel oplopende staatsschuld. Zelfs over het eindpunt van de noodzakelijke bezuinigingsoperatie is de Kamer tot op het bot verdeeld.

DEN HAAG - Zowel demissionair premier Rutte als alle Kamerfracties putten zich uit in voornemens om nu 'verantwoordelijkheid' te nemen 'niet meer terug te kijken'. Uiteindelijk blijft één signaal aan Brussel en de argwanende financiële markten hangen: Nederland wil van de eis af dat het begrotingstekort volgend jaar slechts 3 procent mag bedragen. Alleen VVD, CDA, D66 en SGP zijn nog van plan daaraan te voldoen. Dat is bij lange na geen meerderheid meer.

De rest van de Kamer wil wel bezuinigen maar is bang dat de economie ernstig wordt geschaad als het Catshuispakket van VVD en CDA, à 14 miljard euro, wordt doorgevoerd. Diederik Samsom, met 30 PvdA-zetels achter zich de meest voor de hand liggende kandidaat om het kabinet uit de brand te helpen, kent geen genade. Het Catshuispakket noemt hij 'onfatsoenlijk, beschamend kortetermijnwerk'. Hij daagde Rutte uit de teugels te laten vieren, maar die piekert daar niet over. De grens is heilig. Voor hem en volgens hem ook voor Brussel, dat met miljardenboetes dreigt. 'Ik kan de heer Samsom helaas geen comfort bieden. Er is geen ontkomen aan de boete. Er zit geen ruimte in. We kunnen niet afwijken. We zullen moeten leveren.'

Het was Ruttes poging de leiding te nemen in het politieke vacuüm dat zaterdag ontstond toen de PVV haar steun aan het kabinet opzegde en Nederland zijn vijfde kabinet op rij voortijdig zag sneuvelen. De oppositie maakte de premier daarop duidelijk dat zijn leiderschap nu niet meer gewenst is. De Kamer is aan zet, vindt de voltallige oppositie, in elk geval tot de kiezer gesproken heeft. ChristenUnie-aanvoerder Arie Slob: 'Hij moet er kennelijk nog even aan wennen, maar de premier heeft het nu even niet voor het zeggen.'

Het overgrote deel van de Kamer is het erover eens dat het bezuinigen niet kan wachten tot na de verkiezingen. Het demissionaire kabinet dient daarom vandaag het grootste deel van het Catshuispakket bij de Kamer in, in de hoop dat dit vóór de deadline - 30 april - naar de Europese Commissie kan worden gestuurd.

Donderdag hoopt Rutte, in een Kamerdebat, alle bezuinigingsplannen van de partijen samen te voegen tot een som die optelt tot 14 miljard euro. Rutte ging gisteravond laat voor de tweede keer die dag naar de koningin die het demissionaire kabinet verzocht ontbinding van het parlement te bevorderen.

De Kamer werd het dinsdag eens over een verkiezingsdatum: 12 september. De PvdA, voorstander van een datum vóór de zomer, wilde de wens van een minieme meerderheid niet doordrukken. Vrijdag stelt het kabinet de datum definitief vast.

Rutte is lachen vergaanP4-5 PVV-plannen in prullenbakP6 CommentaarP28 LiveblogVK.NL/Crisis

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden