Aanpak CO2-uitstoot speerpunt grote steden

In 2025 moet de uitstoot van kooldioxide ten opzichte van 1990 in Rotterdam zijn gehalveerd. In Amsterdam moet die met 40 procent zijn verminderd....

ANP

Rotterdam is een van de deelnemende steden van het Clinton Climate Initative (CCI), een groep van wereldsteden als Berlijn, Londen, Singapore, Shanghai en New York die de uitstoot van CO2 omlaag wil brengen. In de havenstad doen de gemeente, Havenbedrijf Rotterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond en de overkoepelende organisatie van de Rotterdamse bedrijven Deltalinqs dit samen in het Rotterdam Climate Initiative.

Onder ambassadeurschap van oud-premier Ruud Lubbers gaat dit initiatief aan de slag. ‘De Rottterdamse haven gaat de komende jaren flink uitbreiden. Dat betekent meer CO2-uitstoot. Maak van de nood een deugd. In die groei liggen kansen. De nieuw te bouwen installaties worden uitgerust met innovatieve technieken, die minder CO2 uitstoten en die door andere bedrijven kunnen worden overgenomen’, aldus Lubbers.

Rotterdam en de haven zorgen samen op dit moment met 33 megaton CO2 voor ongeveer 25 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Als er geen maatregelen worden genomen, zou de uitstoot in 2025 zijn opgelopen tot 50 megaton. Met de maatregelen in het Rotterdam Climate Initiative moet de uitstoot komen op 14 megaton in 2025.

Voor de ambities is geld nodig. Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam wil voor de komende drie jaar 50 miljoen euro uittrekken om de eerste stappen te zetten. ‘Omgerekend is dat 80 euro per Rotterdammer over drie jaar. Ik heb er vertrouwen in dat de Rotterdamse bedrijven hier ook hun aandeel in hebben.’ Van het rijk hoopt de initiatiefgroep ook een financiële injectie te zien.

‘Het kabinet heeft 800 tot 900 miljoen euro beschikbaar voor CO2-reductie in het land. Geef dat niet versnipperd uit, maar concentreer je op de meest kansrijke initatieven’, aldus Wim van Sluis van Deltalinqs. Hij hoopt op minimaal de helft van het bedrag uit Den Haag.

Een van de speerpunten in het Rotterdam Climate Initiative is de afvang en opvang van CO2-uitstoot door de industrie. Zo moet de restwarmte van bedrijven in de haven worden ingezet voor verwarming van woningen, ziekenhuizen en bedrijvigheid in en rond de stad. In 2015 moeten 50.000 woningen op deze CO2-vrije wijze van verwarmen zijn aangesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden