Aannemer in Overasselt zou met wethouder onder één hoedje hebben gespeeld Aan nieuwbouwplannen zit een luchtje

Voor een heus bouwschandaal lijkt Overasselt, een dorpje ten zuiden van Nijmegen, domweg te klein. Maar er lijkt wel een luchtje aan de nieuwbouwplannen van de gemeente te zitten....

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

HEUMEN

In Overasselt, een dorp van 2200 inwoners dat valt onder de gemeente Heumen, wordt al jaren gesteggeld over woningbouwplannen. Vorig jaar hakte de raadscommissie volkshuisvesting de knoop door. De commissie besloot vrijwel unaniem dat er moest worden gebouwd aan de Laagstraat, waar plaats is voor tweehonderd woningen. Daarna gebeurde er niets. Dat wil zeggen, de gemeente deed niets om grond aan te kopen aan de Laagstraat.

De plaatselijke aannemer T. Peters zat niet stil. In de loop van 1994 kocht Peters grond aan de Kruisbergsestraat.

Ook dit gebied was al eens ter sprake gekomen als nieuwbouwlocatie, maar ambtenaren van de gemeenten zeiden dat het erg ingewikkeld was de grond in handen te krijgen omdat die verdeeld was over 27 eigenaren. Bovendien was de Laagstraat duidelijk favoriet bij de raadsleden en B en W.

Was, want na de verkiezingen begin dit jaar trad een nieuw college aan. VVD en PvdA werden gewipt, het CDA vormde een minderheidscollege met de Democraten Gemeente Heumen. Korte tijd later liet het nieuwe college weten toch liever te gaan bouwen aan de Kruisbergsestraat. Als argument werd aangevoerd dat de provincie de gemeente minder huizen had toegewezen dan men hoopte en het terrein aan de Laagstraat daarom te groot was. Bovendien kon aan de Kruisbergsestraat meteen worden begonnen, want Peters had de plannen al klaar liggen.

Wat de gemeente niet kon, kon Peters wel. Eind 1994 had de aannemer zeven hectare grond gekocht aan de Kruisbergsestraat. Een hectare had hij gekocht van CDA-fractievoorzitter P. Nijs, woordvoerder in de commissie volkshuisvesting, die als architect vaker samenwerkt met Peters. De transactie voltrok zich in stilte. Peters en Nijs kozen voor een constructie die niet geregistreerd wordt bij het kadaster.

Vorige maand, nadat B en W hun keuze kenbaar hadden gemaakt voor de Kruisbergsestraat, kwam de deal uit. Doorgestoken kaart, riep de oppositie, Nijs heeft samen met Peters en misschien ook wel CDA-wethouder A. van den Broek onder één hoedje gespeeld om de Kruisbergsestraat erdoor te drukken.

Nijs ontkent. De CDA'er onderstreept dat hij de grond verkocht voordat het college koos voor de Kruisbergsestraat. Hij was altijd voor de Laagstraat. 'Maar omdat Peters de grond aan de Kruisbergsestraat heeft, kunnen we daar sneller beginnen.' Nijs vond het niet nodig de gemeenteraad in te lichten over de verkoop van zijn grond en de plannen van Peters. 'Waarom zou ik?' Bovendien wist heel Overasselt ervan, zegt hij. Ook de wethouder. Maar die zegt van niets te hebben geweten. 'Ik hoorde het pas drie weken geleden. We wisten dat Peters bezig was, maar niet dat Nijs had verkocht.'

PvdA-raadslid A. van der Heijden kan dat moeilijk geloven. 'Van den Broek moet dat geweten hebben, ze zijn zo nauw met elkaar.' VVD-raadslid I. Bruaset denkt dat de aannemer en de architect een opzetje hebben gemaakt. Nijs zegt dat hij vijftien gulden per vierkante meter grond heeft gekregen, geen exorbitant hoog bedrag. 'Maar ik vraag me af of dat wel zo is. Daar zit geld achter', aldus Bruaset.

Na de beschuldigingen van de oppositie stelde CDA-burgemeester F. Grienberger een onderzoek in. Dat leverde geen strafbare feiten op. Toch is Nijs vorige week afgetreden. Officieel omdat het na 21 jaar raadswerk mooi is geweest, maar inwendig verbitterd. 'Ik ben altijd eerlijk geweest.' Bij zijn afscheid verliet de oppositie uit protest de zaal.

Intussen krijgen de tegenstanders van Peters het voor de kiezen. De oorspronkelijke dorpsbewoners zien met lede ogen aan hoe hun dorp vol loopt met nieuwkomers, die in de stad werken en wonen in Overasselt. Bruaset, wier man kaakchirurg is in het Nijmeegse Radboudziekenhuis, is er daar een van.

Als geboren Overasseltenaar maakt Peters hiervan goed gebruik. Op een inspraakavond kwamen 119 mensen opdagen, die zich flink roerden tegen de 'Radboudkevers', zoals Peters Bruaset en haar medestanders noemt.

Volgens de aannemer is er van een complot tussen hem en Nijs geen sprake. Iedereen die net als hij de moeite had genomen zich in de zaak te verdiepen had kunnen zien dat woningbouw aan de Laagstraat niet haalbaar was. 'Daar zit een grote boer en het kost een hoop geld om die uit te kopen.' Daardoor zouden de huizen te duur worden voor de 'gewone' Overasseltenaar, zegt Peters.

Niet voor niets zijn de nieuwkomers voor de Laagstraat en tegen de Kruisbergsestraat. Er staat voor de aannemer nogal wat op het spel. Peters heeft 1,6 miljoen gulden in grond geïnvesteerd. Als de gemeente gaat bouwen aan de Kruisbergsestraat krijgt hij een veelvoud daarvan terug. 'Dat is goede handel, daar praat ik me niet onderuit.'

De gemeenteraad beslist deze week over het plan. Een kleine meerderheid is voor de Kruisbergsestraat. Dat Peters daarmee een flinke zak geld opstrijkt, daar valt weinig aan te doen, zegt wethouder Van den Broek. 'Zo gaat het altijd. De gemeente is een log apparaat. Projectontwikkelaars zijn ons steeds voor.'

In de toekomst moet dat anders worden. Volgend jaar wordt een nieuwe wet van kracht die gemeenten het voorkeursrecht geeft bij de verkoop van bouwgrond. Dan kunnen zij projectontwikkelaars de pas afsnijden.

Van den Broek kan zich er niet druk om maken. De gemeente schiet er geen cent bij in, legt hij uit. 'Meestal gaat het zo dat wij de grond kopen voor taxatiewaarde. In ruil daarvoor krijgt Peters de bouwopdracht.' De bewoners van de nieuwe huizen draaien op voor de speculatiewinst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden