Aannemer Anne Frankboom wordt beschuldigd van diefstal

AMSTERDAM - De Anne Frankboom, de boom waarop Anne Frank uitkeek in het Achterhuis, figureert in een aangifte van smaad. Aannemer Rob van der Leij, die de restanten van de vorig jaar omgewaaide kastanjeboom heeft opgeslagen op zijn terrein, wordt door bestuurslid Arnold Heertje van de stichting Support Anne Frank Tree beschuldigd van diefstal van Joods cultureel erfgoed.

Van onze verslaggever Jaap Stam
Het in stukken zagen van de Anne Frankboom. © ANP. Beeld
Het in stukken zagen van de Anne Frankboom. © ANP.

Heertje schrijft in een brief aan Van der Leij dat hij 'een attitude heeft als velen die zich in het voetspoor van de vernietiging van miljoenen Joden vervolgens ook hun eigendommen toe-eigenden'. Van der Leij voelt zich hierdoor 'buitengewoon gekwetst' en heeft advocaat Gerard Spong verzocht namens hem aangifte te doen van deze 'infame beschuldiging'.

Heertje stuurde een afschrift van de brief aan 'enkele betrokkenen'. Wie dat zijn, is niet duidelijk. De bekende econoom wil niet op de zaak ingaan. Hij schreef de brief nadat Van der Leij de restanten van de Anne Frankboom had opgeslagen op het terrein van zijn bedrijf, Van der Leij Bouwbedrijven. Eerder had Van der Leij laten weten dat hij ervan uitging 'vrijelijk over de restanten te kunnen beschikken' zolang de stichting hem nog geld was verschuldigd.

Niet verkopen op verzagen
Van der Leij spreekt tegen dat hij de restanten gebruikt als pressiemiddel. 'We zullen ze niet verkopen of verzagen.' Helga Fassbinder, voorzitter van de stichting Support Anne Frank Tree, zegt niet bang te zijn dat Van der Leij de boom als brandhout zal gebruiken. 'Hij zou de halve wereld over zich heen krijgen als hij dat zou doen. Het inpikken van de boom is wildwestgedrag, onwettelijk en kwetsend voor de Joodse gemeenschap. Het roept fatale herinneringen op.'

Met eigenaar Henric Pomes van de gewilde restanten, in wiens tuin de wereldberoemde boom stond, overlegt met de stichting wie een stuk krijgt. Instellingen en particulieren uit de hele wereld willen een stuk van de kastanje. Zij hoeven hiervoor niet te betalen. Voorwaarde is dat ze het niet commercieel gebruiken.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden