Aanmelden basisschool Den Haag vanaf 1 jaar

Ouders in Den Haag kunnen hun kind vanaf januari pas op 1-jarige leeftijd inschrijven voor één basisschool en niet meer wanneer zij dat zelf willen. Zo wil de gemeente voorkomen dat ouders hun vaak nog ongeboren kind op verschillende scholen tegelijk inschrijven, met vervuilde wachtlijsten als gevolg.

Gemeentehuis Den Haag Beeld ANP

Dat maakte onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven maandag bekend. 'We willen af van de situatie dat ouders met een foto van de embryo in de hand, kinderen komen inschrijven voor de basisschool. Het is niet langer: wie het eerst komt, het eerst maalt. Iedereen kan zijn kind nu op tijd inschrijven voor de gewenste basisschool'', aldus Van Engelshoven. Den Haag is voor zover bekend de eerste gemeente die deze regel invoert.

In Den Haag, en in meerdere grote steden, lopen schoolbesturen tegen het probleem van de populaire school aan. Daar is vaak een run op en krijgt daardoor niet iedere ouder een eerlijke kans. Volgens de wethouder komt Den Haag met deze maatregel tegemoet aan de wens van de ouders.

Een woordvoerder bij het ministerie van Onderwijs zegt dat in sommige steden ouders hun kinderen al inschrijven op een basisschool als ze nét geboren zijn, omdat ze anders op een wachtlijst belanden: 'Het is hartstikke goed als gemeenten en scholen in dat soort gevallen afspraken maken om de inschrijving van kinderen voor de basisschool te stroomlijnen.'

Als kinderen 11 maanden zijn, krijgen ze van de gemeente een oproep hun kind bij één basisschool aan te melden. De scholen verzamelen alle aanmeldingen en bepalen vervolgens zelf hoeveel kinderen en welke er worden toegelaten. Wie er niet doorkomt, kan zich bij een nieuwe school aanmelden. Schoolbesturen zeggen wel een zorgplicht te voelen om in het eigen aanbod dan naar een andere school te kijken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.