Aanleg Sciencelink stopgezet na acties dierenactivisten

Omstreden bedrijvenpark was gepland bij Venray...

VENRAY De gemeente Venray heeft onder druk van dierenactivisten een streep gehaald door het ambitieuze plan voor een innovatief bedrijvenpark met laboratoria, waarin mogelijk ook dierproeven zouden worden gedaan. ‘We hebben als college de knoop doorgehakt’, zei CDA-wethouder Lei Heldens dinsdag. ‘Deze slag is door de dierenactivisten gewonnen.’

In december haakte al een projectontwikkelaar af, nadat dierenactivisten de woningen van twee managers op kerstavond met dreigende leuzen hadden beklad. Ook wethouder Heldens werd voortdurend bedreigd en kreeg de laatste maanden zelfs beveiliging. Dierenactivisten belaagden ook het naburige bedrijf Harlan, dat proefdieren fokt, en dat eveneens zou participeren in het bedrijvenpark Sciencelink aan de A73.

Door de acties van de dierenactivisten, die zowel legaal via demonstraties als illegaal via bekladdingen en bedreigingen werden gevoerd, hielden andere potentiële investeerders de boot af. ‘Het duurt te lang, het kost te veel’, aldus Heldens. Ook de beveiliging van het bedrijvenpark, dat 60 miljoen euro zou gaan kosten en vierhonderd banen moest opleveren, vormde een groeiend probleem.

Volgens de Venrayse wethouder is het hard nodig dat de rijksoverheid maatregelen neemt om te voorkomen dat dierenactivisten ook andere ontwikkelingen kunnen blokkeren. ‘De overheid kan bijvoorbeeld gebiedsverboden opleggen, zoals in Engeland al gebeurt. Dan mogen activisten niet in een bepaalde zone. Er moeten maatregelen worden genomen om de ontwikkeling van biowetenschappen mogelijk te maken.’

Regeringspartij CDA vindt het besluit van de gemeente Venray ‘buitengewoon teleurstellend’. Oppositiepartij VVD noemde het ‘slecht nieuws voor onze rechtsstaat’. Kamerlid Kamp: ‘Voor de activisten is dit een aanmoediging om door te gaan met hun misdadige gedrag.’ Vandaag wil de Tweede Kamer daarover overleg voeren met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Een woordvoerder van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), die zegt slechts legale actie te hebben gevoerd tegen Sciencelink, reageerde verheugd op het nieuws uit Venray. De gemeente wil nu een minder omstreden bedrijventerrein langs de A73 vestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden