‘Aanleg geul bij Kampen gevaarlijk’

Kampen wordt vijf keer zo onveilig als een hoogwaternevengeul (een zogenoemde bypass) van de IJssel naar het Vossemeer wordt aangelegd....

Dit schrijft Hans Hartong, adviseur waterbeheer en waterveiligheid, in een brief aan alle betrokken overheden.

Volgens Hartong wordt er rond Kampen een badkuip aangelegd, waarvan de gevolgen voor de stad dramatisch kunnen zijn. ‘Kampen komt op een eiland omringd door dijken te liggen. Bij een dijkdoorbraak kan het water niet meer wegstromen richting Elburg, zoals nu.’

Staatssecretaris Huizinga (Water) beslist in april over de nevengeul. Vandaag krijgt ze een onderzoek op haar bureau, waarin gekeken is hoe de geul werkt als het zoetwaterpeil in het IJsselmeer met 1,5 meter stijgt. Deze stijging is een van de belangrijkste aanbevelingen van de Deltacommissie om Nederland voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering.

De bypass wordt gezien als de meest robuuste en duurzame om de veiligheid van het gebied langs de IJssel te garanderen. Volgens Hartong gaat die veronderstelling voor de hele regio op, behalve voor de stad Kampen.

In de technische onderbouwing van de nevengeul van het projectbureau IJsseldelta Zuid wordt het overstromingsgevaar expliciet genoemd. Er staat: ‘Door de aanleg van de bypass en de stedelijke ontwikkeling neemt, bij een bres in de IJsseldijk de schade met een factor 2 à 3 toe en het aantal slachtoffers met een factor 2 à 5.’

Maar het precieze aantal verwachte doden is niet overgenomen uit het onderliggende onderzoek.

Deze getallen zijn vorige week door de Werkgroep Zwartendijk naar buiten gebracht op een informatiebijeenkomst. De werkgroep strijdt tegen de bypass, omdat het een open landschap ten noorden van de Zwartendijk bedreigt.

Met acties heeft de groep negenduizend Kampenaren achter zich weten te krijgen. Politiek is er echter niet gescoord. Zowel gemeente als de provincies schaarden zich achter de plannen voor Kampen, waarvan vooral gedeputeerde Theo Rietkerk (CDA) de grote trekker is.

In de huidige rivierplannen van Huizinga is alleen een zomerbedverlaging voorzien, wat betekent dat de IJssel dieper wordt. Maar het rijk heeft de regio de mogelijkheid gegeven een hoogwatergeul met gebiedsontwikkeling en woningbouw voor te bereiden.

Als Huizinga het plan daarvoor overneemt, zullen de kosten worden gedeeld (eenderde regio, tweederde rijk). Gedeputeerde Rietkerk hoopt dat door de uitkomst van het onderzoek en de economische crisis, waarbij waterprojecten naar voren worden gehaald, zowel tot zomerbedverlaging als tot bypass wordt besloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden