NieuwsVisserij

Aanlandplicht kleine schol wellicht opgeschort na verzet Nederlandse vissers

De Scheveningengroep van landen met visserijrechten op de Noordzee wil de aanlandplicht voor schol uitstellen. De aanlandplicht is een Europese wet die vissers verplicht om ook ondermaatse vis aan te landen. Deze zou vanaf 1 januari 2019 ook voor schol gaan gelden, maar stuit op verzet van vooral Nederlandse vissers op zeetong. 

Viskotters liggen in de haven van Urk liggen.Beeld ANP

Bij de visserij op tong komt veel kleine schol als bijvangst mee in de netten. De aanlandplicht is een dwangmiddel om selectiever te vissen. 

Vorige week hebben vertegenwoordigers van de Scheveningengroep (Nederland, België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden en Groot-Brittannië) op een bijeenkomst in Bonn voorgesteld meer onderzoek te doen naar methoden om de bijvangst van ondermaatse schol op andere manieren tegen te gaan. In afwachting daarvan zou de aanlandplicht voor schol worden uitgesteld.

Een van de ideeën behelst het invoeren van ‘fully documented fishery’ op schepen: cameratoezicht waarmee kan worden gecontroleerd of vissers zich op zee aan de regels houden. Ook wordt  onderzoek aanbevolen naar andere netten om tong en schol beter van elkaar te scheiden.

Oplopende kosten

Het sorteren, opslaan en verwerken van ondermaatse schol levert vissers veel extra werk op. Volgens onderzoek van Wageningen Marine Research kunnen de kosten daarvan oplopen tot 20 à 30 miljoen euro per jaar.  

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw en Visserijbeleid  zegt dat Nederland zich sterk heeft gemaakt voor meer onderzoek. In het regeerakkoord van het kabinet Rutte III staat dat de aanlandplicht moet worden versoepeld ‘zodra er alternatieven zijn die hetzelfde doel dienen’. 

De voorstellen van de Scheveningengroep worden uitgewerkt in een aanbeveling die eind deze maand wordt voorgelegd aan de Europese Commissie. Die moet er  zijn goedkeuring aan verlenen. Pim Visser, directeur van VisNed, een belangorganisatie van Nederlandse kottervissers, heeft goede hoop dat het plan erdoor komt. 

De aanlandplicht is volgens Visser een ‘bizarre’ en ‘botte maatregel’. Voor vissers die op zeetong vissen is het heel moeilijk bijvangst van schol te voorkomen. Ondermaatse schol wordt nu terug in zee gegooid. 

Maar volgens Peter van Dalen, Europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP en een verklaard tegenstander van de aanlandplicht, is het nog geen gelopen race. In het Europees Parlement is er volgens Van Dalen wel draagvlak voor een versoepeling van de aanlandplicht. Binnen de Europese Commissie ligt dat lastiger.

‘De aanlandplicht is een van hoekstenen van het Europese visserijbeleid’, zegt Van Dalen. ‘In de Europese Commissie kan dat nog een probleem worden.’ De maatregel is sinds 2013 geleidelijk ingevoerd voor alle andere vissoorten waarvoor een quotum geldt. Voor schol is de wet al een keer een jaar uitgesteld.  

Demonstratie

Nederland heeft zo’n honderd kottervissers die op platvis vissen. Een actiegroep van vissers, verenigd onder de vlag van Eendracht Maakt Macht (EMK) heeft voor zaterdag in Amsterdam een demonstratie aangekondigd tegen de aanlandplicht en tegen de bouw van windmolenparken op zee.

Die demonstratie gaat gewoon door, zegt visser Dirk Kraak, een van de organisatoren. Hij is blij met het plan van de Scheveningengroep. ‘Maar wat ons betreft moet de hele aanlandplicht van de baan.’ Stichting De Noordzee, die zich inzet voor een duurzamere visserij, is minder enthousiast over het uitstel, omdat de voorstellen minder concreet zijn dan gehoopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden