Aanklagers Joegoslavië-Tribunaal eisen levenslang tegen Ratko Mladic

De voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic komt wat de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal betreft nooit meer vrij. Tegen 'de slager van de Balkan', zoals zijn bijnaam luidt, eisten zij woensdag een levenslange gevangenisstraf wegens genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid.

Mladic in het Joegoslavië-Tribunaal in 2011. Beeld reuters
Mladic in het Joegoslavië-Tribunaal in 2011.Beeld reuters

'Het zou een belediging zijn voor de slachtoffers, levend en dood, en een affront voor de gerechtigheid om een mildere straf te eisen dan de strengste waarover de wet beschikt', zei aanklager Alan Tieger aan het slot van een driedaags requisitoir. De verdachte zat woensdag meestentijds de krant te lezen, af en toe het hoofd schuddend in reactie op de woorden van de aanklager.

De 73-jarige Mladic wordt verantwoordelijk gehouden voor de 'systematische slachting' in Srebrenica in juli 1995, waarbij bijna achtduizend mannen en jongens uit de Moslim-gemeenschap de dood vonden. 'Mladic wandelde Srebrenica binnen en zwoer dat de tijd was gekomen om wraak te nemen op de Turken', zei Tieger. De circa zeshonderd Nederlandse blauwhelmen bij de VN-enclave werden overrompeld door Mladic' troepen. Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de slachtpartij in 2004 als volkenmoord bestempeld.

Het was tot nu toe het enige geval van genocide voor het VN-hof. Als het aan de aanklagers ligt, wordt daar een reeks misdrijven in steden en dorpen aan toegevoegd die door de troepen van Mladic etnisch werden gezuiverd met het oog op het creëren van een puur Servische ministaat, de Republika Srpska.

Met name de geweldscampagne in Prijedor, in het noorden van Bosnië-Herzegowina, wordt de oud-generaal zwaar aangerekend. Meer dan 1.500personen werden daar volgens de aanklagers in korte tijd gedood. 'Duizenden crepeerden van de honger en werden in kampen vastgehouden terwijl hun huizen werden vernield en hun moskeeën tot puin gereduceerd', aldus Tieger.

Mladic (links) overlegt met toenmalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic in 1993. Beeld epa
Mladic (links) overlegt met toenmalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic in 1993.Beeld epa

Honkbalknuppels

In de kampen nabij Prijedor werden mannen geslagen met honkbalknuppels en ijzeren staven. Ook werden ze gedwongen motorolie te drinken. Meisjes en vrouwen werden verkracht. 'Elke minuut, elke seconde' vrezend te zullen sterven, werden mensen opgesloten in overvolle, met bloed bevlekte ruimtes. 'Mladic was een sleutelfiguur in deze afdaling in de hel', stelde de aanklager.

Ook de 44 maanden durende belegering van Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegowina, was onderdeel van de aanklacht. Zo'n tienduizend burgers in de stad kwamen om door acties van sluipschutters en beschietingen met mortieren. Voor elk van die acties 'was de persoonlijke goedkeuring van Mladic nodig'.

De etnische zuiveringen in Bosnië-Herzegowina in de periode 1992-1995 waren volgens Tieger 'niet het gevolg, maar het doel' van de militaire campagne van de door Mladic geleide Servische strijdkrachten. Er is volgens hem geen twijfel dat de misdaden werden gepleegd met de bedoeling een gehele gemeenschap, die van de Moslims, voorgoed te vernietigen. 'Het woord om misdrijven met een dergelijke intentie te beschrijven, is genocide.'

De aanklager herinnerde de rechters eraan dat vier ondergeschikten van Mladic al tot levenslang zijn veroordeeld wegens de volkenmoord in Srebrenica.

De verdediging komt vrijdag aan het woord. Volgens zijn advocaten is Mladic door het Westen ten onrechte tot zondebok bestempeld. Hij moet, menen zij, eerder worden gezien als een 'verdediger van de Bosnische Moslims'. De uitspraak van de rechters wordt pas in november volgend jaar verwacht.

Het proces tegen Mladic is de laatste zaak van het Joegoslavië-Tribunaal. De politiek leider van de Bosnische-Serviërs, Radovan Karadzic, werd in maart dit jaar veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf, onder andere wegens de volkenmoord in Srebrenica.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden