Aanklagers drijven havenbaron in het nauw

Willem Scholten, voormalig directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, is maandag voor de rechtbank in Rotterdam flink doorgezaagd door het Openbaar Ministerie (OM). Twee officieren van justitie legden Scholten het vuur na aan de schenen over de steekpenningen die hij zou hebben aangenomen van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Hij zou zich voor 1,2 miljoen euro hebben laten overhalen valse bankgaranties af te geven, zodat Van den Nieuwenhuyzen leningen kon krijgen voor zijn RDM-bedrijven.

Scholten had merkbaar moeite met logische antwoorden geven op de vragen van Koos Plooij en Robert-Hein Broekhuijsen. De aanklagers waren op hun beurt er niet van te overtuigen dat de betalingen van RDM op Scholtens geheime Zwitserse bankrekening voor een Egyptenaar waren, die in zijn land zou lobbyen voor de verkoop van onderzeeboten van RDM.

Steekpenningen

Het OM meent dat het verhaal over de Egyptenaar in 2004 inderhaast in elkaar is gezet als dekmantel voor de steekpenningen van Van den Nieuwenhuyzen aan Scholten. In 2004 kwam uit dat Scholten onbevoegd voor 183 miljoen euro aan bankgaranties had getekend. Toen later bleek dat het bedrijf de leningen niet kon terugbetalen, zijn banken voor meer dan 100 miljoen euro het schip in gegaan.

De gemeente Rotterdam en het havenbedrijf deden in 2005 aangifte tegen Scholten. De strafzaak loopt sinds 2008.

Omkoping

Scholten legde maandagochtend aan de rechtbank uit dat hij zich niet omgekocht voelt. De bedragen van 700.000 en 500.000 euro die Van den Nieuwenhuyzen aan hem overmaakte, zou hij aan de Egyptenaar doorgeven als deze zijn werk als lobbyist had gedaan. De ex-havenbaron had geen antwoord op de vraag waarom RDM de bedragen op Scholtens rekening parkeerde en niet bijvoorbeeld op de derdenrekening van een advocaat.

Dat hij maandenlang gebruik mocht maken van een appartement in Antwerpen dat Van den Nieuwenhuyzen had betaald, ziet Scholten niet als gift waar hij een tegenprestatie voor moest leveren. Plooij en Broekhuijsen zien wel degelijk verband tussen de aankoop van het appartement in februari 1999 en een lening van 5 miljoen euro die Scholten drie dagen eerder ‘onder wel zeer bijzonder gunstige voorwaarden’ namens het Havenbedrijf aan RDM uitschreef.

De zaak tegen Scholten gaat dinsdag verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden