Aanklagers blunderden met zoekgeraakt dossier

In de zaak-Jimmy Woo raakte het OM cruciale stukken kwijt en ondernam het vervolgens te weinig actie, blijkt uit onderzoek....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

AMSTERDAM Medewerkers van het Openbaar Ministerie in Amsterdam hebben veel fouten gemaakt tijdens het hoger beroep tegen twee veronderstelde overvallers van de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo. Door ‘gebrek aan urgentie en communicatie’ is vorig jaar ten onrechte besloten de strafzaak af te blazen omdat het originele dossier verdwenen was. Dat blijkt uit een onderzoek van oud-procureur-generaal Dato Steenhuis, dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In oktober gingen twee veronderstelde overvallers van de discotheek vrijuit, nadat ze eerder waren veroordeeld tot straffen van vier en vijf jaar. Het gerechtshof verklaarde het OM niet-ontvankelijk, op verzoek van de aanklaagster. Ze dacht dat vervolging onmogelijk was op grond van kopieën van het strafdossier.

Vrijdag bleek dat het OM hierop is teruggekomen. De verdachten staan in maart alsnog voor de rechtbank, tot verbazing van hun advocaten. De raadslieden vinden dat het OM het recht op vervolging heeft verspeeld. Na het stuklopen van de zaak, waarover veel commotie ontstond, stapte de hoofdaanklager van het Amsterdamse ressortsparket op en stelde de leiding van het OM een onderzoek in, onder leiding van Steenhuis.

Uit zijn rapport blijkt dat het dossier is verdwenen door blunders bij het ressortsparket. Het zat waarschijnlijk maandenlang in een doos die in het kantoor van een aanklaagster stond. Toen een besluit moest worden genomen over de voortgang, bleken cruciale stukken onvindbaar. Wat precies is gebeurd, is niet met zekerheid vast te stellen maar voor opzet zijn geen aanwijzingen gevonden. Een ‘bedrijfsongeval’, noemt Steenhuis het.

Na de verdwijning is te weinig actie ondernomen, oordeelt hij. Een zoekactie van het OM beperkte zich tot enkele kamers en niemand controleerde of andere instanties kopieën hadden van het dossier.

Achteraf blijkt dat ‘een heel behoorlijk deel van het dossier was te reconstrueren’. Daarom is vervolging alsnog mogelijk, denkt het OM.

Steenhuis pleit ervoor een aanklager aan te wijzen die eindverantwoordelijk is voor een dossier en alle ‘dossierbewegingen’ verplicht te laten registreren. Het college van procureurs-generaal neemt zijn aanbevelingen over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden