Aanklagers beperken Karadzic-aanklacht

De aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal hebben de nieuwe tenlastelegging tegen Radovan Karadzic klaar. In het document dat dinsdag is gepubliceerd, wordt het aantal gemeentes waar misdaden zouden zijn gepleegd, teruggebracht van 41 naar 27....

ANP

Door die stroomlijning moet het mogelijk worden het proces tegen de ex-president van Republika Srpska op een efficiëntere en snellere manier te voeren. De rechters moeten de wijziging van de tenlastelegging nog goedkeuren.

Genocide
Karadzic is aangeklaagd wegens genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95). Genocide is van die misdaden het moeilijkst te bewijzen: de dader moet de intentie hebben een bevolkingsgroep geheel of gedeeltelijk te vernietigen. Dat is bij het Joegoslavië-Tribunaal tot nu toe alleen maar gelukt voor de volkenmoord na de val van Srebrenica. Na de verovering van die moslimenclave door het Bosnisch-Servische leger op 11 juli 1995 lieten 7.000 à 8.000 moslimmannen en -jongens het leven.

Pogingen om genocide elders in Bosnië te bewijzen, zijn tijdens eerdere processen voor het VN-hof in Den Haag mislukt. Toch willen de aanklagers van het tribunaal in de Karadzic-zaak weer proberen ook voor andere locaties als Prijedor tot een veroordeling wegens volkenmoord te komen. In het district Prijedor werden in 1992 moslims en Kroaten vermoord en gemarteld in beruchte kampen als Omarska, Keraterm en Trnopolje.

Meer misdaden
Naast genocide staan etnische vervolging, moord en deportaties centraal in de aanklacht, evenals oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Daar zaten de moslims meer dan drie jaar in de val: het Bosnisch-Servische leger beschoot hen vanaf de omliggende heuvels; ook waren er sluipschutters actief in de stad.

De nu nog geldige oude tenlastelegging is uit 2000. De rechters waren na de arrestatie van Karadzic in juli niet gecharmeerd van het feit dat er geen geactualiseerde tenlastelegging klaarlag, nadat het tribunaal jarenlang op de arrestatie van Karadzic had aangedrongen. Toch wilde hoofdaanklager Serge Brammertz enige tijd nemen om de tekst te stroomlijnen en aan te passen aan de nieuwste jurisprudentie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden