Aanklager verzamelt steeds meer bewijzen tegen Milosevic

Het aantal bewijzen tegen de Joegoslavische president Milosevic, die door het Joegoslavië Tribunaal wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, stapelt zich op....

Arbour zei dit dinsdag op een persconferentie na aankomst in Pristina. Zij is in Kosovo voor een bezoek aan massagraven en gesprekken met internationale vertegenwoordigers, onder wie generaal Jackson, bevelhebber van de NAVO-troepen in Kosovo. Arbour heeft een halfjaar vergeefs geprobeerd een visum te krijgen van de Servische autoriteiten voor een bezoek aan Kosovo.

Britse forensische experts hebben dinsdag in Kosovo een graf gevonden met 21 lijken, waarvan elf van kinderen in de leeftijd van twee tot zestien jaar. Zij zijn vermoedelijk in maart doodgeschoten door Serviërs. Het graf is aangetroffen in Celine, een dorp ten noorden van Prizren.

De vondst zal een rol spelen bij de bewijsvoering van het Joegoslavië Tribunaal tegen president Milosevic. Hij wordt beschuldigd van moord, vervolging en deportatie van etnische Albanezen. Hoofdaanklager Arbour zei dinsdag in Pristina dat de aanklacht kan worden uitgebreid met massamoord en misdaden tegen de menselijkheid.

Ruim honderd onderzoekers verzamelen momenteel in Kosovo bewijzen voor het Joegoslavië Tribunaal.

De van oorlogsmisdaden verdachte Serviër Zeljko Raznatovic, beter bekend als Arkan, zou het op een akkoordje willen gooien met het Joegoslavië Tribunaal. Het tribunaal weigerde dinsdag commentaar. 'Zelfs als het bericht waar is, zouden wij geen commentaar geven', aldus plaatsvervangend hoofdaanklager Blewitt.

Volgens het Amerikaanse televisiestation MSNBC heeft Arkan een aantal advocaten in de arm genomen met de opdracht een overeenkomst te sluiten met het tribunaal, opdat hij niet zal worden vervolgd wegens oorlogsmisdaden. Hij zou informatie kunnen geven over de betrokkenheid van de regering in Belgrado bij etnische zuiveringen.

Arkan is een vertrouweling van Milosevic en een beruchte leider van een bende die etnische moordpartijen heeft begaan in Bosnië, Kroatië en Kosovo. De beschuldigingen tegen Arkan zijn in maart door het Joegoslavië Tribunaal openbaar gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.