Aanklager verdedigt eis doodgereden Donnie Rog (13)

Justitie in Den Haag heeft de strafeis verdedigd in de zaak van de doodgereden 13-jarige Donnie Rog. De aanklager vroeg vorige week maandag 240 uur werkstraf, 4 maanden voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van 3 jaar. Volgens Kitty Nooy van justitie klopt de strafeis. 'We hebben echt tot achter de komma uitgezocht wat er is gebeurd. De feiten en omstandigheden zijn tot op het bot geanalyseerd'.

null Beeld ANP, inzet Donnie Rog
Beeld ANP, inzet Donnie Rog

'Geen enkele straf is passend', zei plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Kitty Nooy woensdag in het tv-programma EenVandaag. Toch zou een hogere straf volgens haar onlogisch zijn.

De dertienjarige Donnie Rog werd vorig jaar op zijn fiets doodgereden door een automobilist die daarna doorreed. De 21-jarige Bulgaarse chauffeur Milen Y., die zich later bij de politie meldde, had al een reeks van verkeersovertredingen op zijn naam staan en ging ook na de aanrijding opnieuw in de fout. Tot verbijstering van de nabestaanden eiste het OM een werkstraf van 240 uur, een ontzegging van de rijbevoegdheid van drie jaar en vier maanden voorwaardelijke celstraf.

Rake klappen
Nadat de officier vorige week die strafeis uitsprak belaagden familieleden van Donnie de verdachte in de rechtszaal. Milen Y. moest enkele rake klappen incasseren, nadat hij probeerde excuses te maken. Die woorden schoten de nabestaanden in het verkeerde keelgat, een jaar na het fatale ongeval. Na het incident werd de zaal ontruimd en later achter gesloten deuren hervat. Na de zitting is Milen ondergedoken, ondermeer nadat zijn identiteit en verblijfplaats via facebook bekend gemaakt waren.

Leven kwijt
Volgens de ouders van Donnie is Milen een gewetenloos iemand met geen greintje spijt: 'Wij zijn al een jaar van ons leven kwijt, hij verdient minimaal dezelfde gevangenisstraf', zegt vader Anton Rog in EenVandaag.

Hoofdofficier Nooy laat weten: 'Ik heb begrip voor hun emoties. Eigenlijk is voor zoiets geen passende eis te bedenken'. Toch vindt ze de huidige strafeis kloppen: 'We hebben echt tot achter de komma uitgezocht wat er is gebeurd. De feiten en omstandigheden zijn tot op het bot geanalyseerd'.

Doodslag?
De Bulgaarse verdachte schepte Donnie vorig jaar op 9 juli toen die de straat overstak met zijn fiets. Hij reed door, om zich een paar uur later te melden bij de politie. Uit onderzoek bleek dat hij te hard heeft gereden. Hoe hard en of hij mogelijk onder invloed van alcohol of drugs verkeerde was niet meer vast te stellen. Zowel voor als na de aanrijding blijkt Milen Y. meerdere verkeersovertredingen begaan te hebben. De nabestaanden voeren dat gegeven ook aan. Toch wil het OM hem niet vervolgen voor doodslag, hoewel dat juridisch wel mogelijk geweest was. Nooy: 'Het staat de officier vrij om af te wijken van de richtlijnen die er zijn. Maar dan moeten daar wel de omstandigheden voor zijn, je moet het de maatschappij wel kunnen uitleggen'. Volgens Nooy is de aanrijding niet het gevolg van roekeloos rijgedrag, maar gaat het om een tragisch ongeval.

Milen Y., die niet meer vastzat, is ondergedoken nadat zijn adresgegevens op straat waren komen te liggen.

Vrijdag is de uitspraak in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden