Aanklager Starr moet zichzélf nu vrijpleiten

In de ogen van het publiek is aanklager Starr de grote boosdoener. Vandaag neemt deze man die de waarheid boven tafel probeert te krijgen, zelf plaats in de beklaagdenbank....

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

De aanklager in het beklaagdenbankje. Dat vreemde schouwspel wacht de Amerikanen vandaag bij het begin van de afzettings-hoorzittingen over de Lewinsky-affaire.

Natuurlijk is president Clinton de verdachte, maar vandaag moet speciaal aanklager Starr zichzelf eerst vrijpleiten van de beschuldiging dat hij een heksenjacht tegen Clinton op touw heeft gezet.

De stijve jurist, die al vijf jaar bezig is met een reeks onderzoeken tegen Clinton, heeft zich de afgelopen weken zorgvuldig voorbereid op zijn optreden voor de justitiële commissie van het Huis van Afgevaardigden. Dagenlang hebben zijn medewerkers hem bestookt met giftige vragen die zij van zijn Democratische vijanden verwachten.

Starr beseft maar al te goed dat de impeachment-procedure gedoemd is te mislukken als hij er niet in slaagt het publiek ervan te overtuigen dat hij niet de stijle fatsoensrakker is waarvoor de Amerikanen hem houden.

Het steekt hem ook persoonlijk dat hij, de man die de waarheid boven water probeert te brengen, de boosdoener is in de ogen van het publiek, terwijl president Clinton onverminderd populair blijft.

'Wij worden beklad en als monsters afgeschilderd, terwijl hoge regeringsfunctionarissen hebben zitten liegen', klaagde zijn woordvoerder deze week. 'Dat is toch de wereld op zijn kop zetten.'

Het ligt voor de hand dat de Democraten zullen proberen hem af te schilderen als een nieuwe McCarthy, die jacht maakt op de 'decadente' generatie van de jaren vijftig in plaats van op communisten.

Volgens Democraten die Starr persoonlijk kennen, is het verwijt dat hij deel uitmaakt van een rechtse samenzwering tegen Clinton niet op zijn plaats. Maar zij erkennen dat zijn morele overtuigingen - Starr groeide op als zoon van een dominee bij de strenge Church of Christ-gemeente en staat bekend als diep christelijk - wel een rol spelen.

De Democraten willen Starr tijdens de hoorzitting vooral aanvallen op zijn volgens hen bedenkelijke werkwijze: hoe hij Linda Tripp heeft gebruikt om Lewinsky in een val te lokken en hoe hij de Witte-Huis-stagiaire vervolgens onder druk heeft proberen te zetten om tegen Clinton te getuigen.

Volgens Newsweek overweegt het ministerie van Justitie nu een onderzoek tegen Starr te beginnen, omdat zijn medewerkers Lewinsky hebben bedreigd en haar er aanvankelijk van hebben weerhouden haar advocaat te bellen.

Verder willen de Democraten hem aan de tand voelen over de beschuldiging dat hij onder een hoedje heeft gespeeld met de advocaten van Paula Jones. Volgens hen heeft hij die contacten opzettelijk verzwegen toen hij minister van Justitie Reno in januari om toestemming vroeg zijn onderzoek naar de Lewinsky-affaire uit te breiden.

Maar het is een riskante strategie: als de Democraten hem te hard aanpakken, lopen ze het risico dat het publiek alsnog sympathie krijgt voor hem.

Om hun kroongetuige te beschermen hebben de Republikeinen, die nu eenmaal de lakens uitdelen in de impeachment-commissie, de agenda zo opgesteld dat Starr eerst twee uur lang de kans krijgt om zijn betoog te houden. Pas daarna krijgen de commissieleden de kans om Starr vragen te stellen. Maar de tijd die ze krijgen - ieder vijf minuten - is zo kort dat de overlevingskansen van Starr tamelijk groot zijn.

De stille hoop van Clintons vijanden is dat hij het verhoor niet alleen overleeft, maar eruit te voorschijn komt als een nieuwe Oliver North. Die was een van de boosdoeners in de Iran-contra-affaire, maar werd dankzij de hoorzittingen een volksheld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden