Aanklachten tegen ex-chauffeur Bin Laden afgewezenAanklachten tegen ex-chauffeur Bin Laden afgewezen

Een Amerikaans militair tribunaal heeft alle aanklachten afgewezen tegen een Jemeniet, die ervan werd beschuldigd de chauffeur te zijn geweest van Osama bin Laden....

ANP/RTR

Het tribunaal vond dat de Amerikaanse overheid niet aannemelijk heeft gemaakt dat Hamdan (36), die eerder was bestempeld tot ‘vijandelijke strijder', ook een ‘onwettige vijandelijke strijder’ was. Deze benaming is in 2006 ingevoerd om van terrorisme beschuldigde gedetineerden te berechten.

De in Jemen geboren Hamdan heeft zelf verklaard dat hij chauffeur en lijfwacht is geweest van Osama bin Laden. De uitspraak betekent niet dat Hamdan vrijkomt. Hij blijft gedetineerd in Guantánamo Bay.

Eerder op de dag verklaarde het tribunaal zich om dezelfde reden ook niet bevoegd de enige Canadese gevangene in Guantánamo Bay te berechten. De 20-jarige Omar Khadr, die in 2002 in Afghanistan werd gearresteerd, was aangeklaagd voor moord, poging tot moord, spionage en het ondersteunen van terrorisme. Tijdens de strijd in Afghanistan gooide hij een granaat naar Amerikaanse troepen, waardoor een sergeant werd gedood.

Khadr is de tweede gevangene op Guantánamo die formeel in staat van beschuldiging was gesteld. De Australiër David Hicks ging hem voor. De Australische Taliban-aanhanger kreeg na een deal met de aanklagers een straf opgelegd van negen maanden.

Het besluit van het tribunaal betekent een zware tegenvaller voor de Amerikaanse regering in haar strijd tegen terreur. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op Washington, omdat sinds de Amerikaanse inval in 2002 in Afghanistan mensen zonder vorm van proces worden vastgehouden.

De uitspraak in de zaak tegen Khadr en Hamdan heeft mogelijk gevolgen voor de eventuele berechting van ongeveer 380 andere mannen die nog in Guantánamo Bay worden vastgehouden op verdenking van banden met de Taliban of Al-Qaeda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden