Aanklacht tegen ex-president uitgebreid door tribunaal

De aanklacht tegen Milosevic is vrijdag uitgebreid met meer slachtoffers en misdaden die in 1999 in Kosovo onder het bewind van de oud-Joegoslavische president zijn gepleegd....

Van onze verslaggeefster

Hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het VN-Hof sloot vrijdag niet uit dat Milosevic zal worden beschuldigd van volkenmoord in Bosnië en Kroatië. Deze aanklachten zijn nog in voorbereiding.

De hoofdaanklaagster geeft er de voorkeur aan om Kosovo, Bosnië en Kroatië in één proces te behandelen. 'Maar de rechter moet hierover beslissen', zei ze vrijdag tijdens een persconferentie. Volgens haar duurt het nog 'enkele maanden' voordat de rechtzaak begint. Wel wordt Milosevic dinsdagochtend voorgeleid.

Volgens de Zwitserse markeert de uitlevering van Milosevic het begin van de Joegoslavische samenwerking met het tribunaal. Maar ze noemde het tevens schandalig dat Karadzic en Mladic, die zes jaar geleden werden aangeklaagd, nog steeds voortvluchtig zijn. Van de 67 aangeklaagden zijn er nog 26 vrij.

Milosevic heeft zijn eerste nacht in de Scheveningse cel gezond doorgebracht, zo bleek uit een voorlopig medisch onderzoek. Del Ponte heeft de griffie - die verantwoordelijk is voor het Huis van Bewaring van de VN - gevraagd Milosevic tenminste tien dagen geïsoleerd te houden. Hij zou gevoelige informatie kunnen delen met medegedetineerden - dat zijn er nu 38 - of met hen in conflict kunnen raken.

De meeste gevangenen zijn Servisch, maar er zitten ook elf Kroaten en twee Moslims. Directeur T. McFadden van de VN-Detentie Unit zei eerder dat etnische conflicten binnen de detentiemuren geen rol spelen. Volgens hem worden de verdachten 'echte teamplayers'. Milosevic heeft een cel van twintig vierkante meter met een douche en tv met zenders in eigen taal. Ook krijgt hij een laptop om zijn zaak voor te bereiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden