Aanklacht peloton tegen commandant Uruzgan

Militairen van het peloton dat in september 2008 in Uruzgan weigerde een verkenningsopdracht uit te voeren, willen rehabilitatie voor het hele peloton en bestraffing van hun commandant.

De militairen willen rehabilitatie voor het hele peloton en bestraffing van hun commandant. Die is inmiddels bevorderd van kapitein tot majoor en gaat binnenkort opnieuw naar Uruzgan.

Twee groepscommandanten meldden zondag in het tv-programma Zembla dat ze zich zorgen maken over soldaten die straks aan hem zijn overgeleverd. Een van hen is Maurice Vissers, die onlangs door minister Eimert van Middelkoop (Defensie) werd onderscheiden met het kruis van verdienste vanwege betoonde moed in levensbedreigende omstandigheden begin 2007, ook in Uruzgan.

Levensgevaarlijk

Vissers noemt de instelling van de toenmalige kapitein ‘levensgevaarlijk’ en de andere groepscommandant, Karel, vindt dat deze officier eerst psychisch moet worden onderzocht. Ze zijn ontevreden over de afhandeling door Defensie. Het peloton weigerde destijds een riskante opdracht uit te voeren, omdat ze zich een etmaal langer wilden voorbereiden. Maar de kapitein die in rang boven de pelotonscommandant stond, wilde geen uitstel. Hij zei dat ‘befehl voor hem befehl’ is en dat het hem niet uitmaakte wie er zou sneuvelen.

Het peloton werd op non-actief gezet en twee militairen werden teruggestuurd naar Nederland. Ze zijn uiteindelijk niet beschuldigd van strafbare feiten als dienstweigering of muiterij. Maar volgens Vissers en Karel leven 21 kerels uit het peloton nog steeds in onvrede, ook al zijn enkelen al de dienst uitgegaan. Zelf werken ze nog wel bij Defensie. Karel vecht ook nog zijn repatriëring aan. Defensie noemt het ‘ongelukkig’ dat betrokkenen hun kritiek via de media spuien, aldus een woordvoerder. Hij vindt het ongepast inhoudelijk te reageren, omdat en nog een beroepszaak loopt. Over de zaak zijn ook al Kamervragen beantwoord.

Beggars army

Uit het relaas blijkt ook dat de militairen in die tijd spullen scharrelden bij hun Australische en Amerikaanse collega's, omdat hun eigen uitrusting volgens hen niet voldeed. De Australíërs noemden de Nederlanders ‘a beggars army’. Defensie wijst erop dat dit aan de slijtage lag en toen extra geld is uitgetrokken voor het materieel.

Nederlanders op patrouille in Uruzgan (Raymond Rutting / de Volkskrant)Beeld raymond rutting / de volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden