Aanhoudingen bij ontruiming kraakpanden Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft dinsdag in Amsterdam negen kraakpanden ontruimd. De actie begon om 07.00 uur, rond 16.00 uur was de klus geklaard. In totaal hield de Mobiele Eenheid (ME) acht personen aan, onder meer voor openlijke geweldpleging en belemmering.

In de ochtend verliep de ontruiming tamelijk rustig, maar bij een pand aan de Weteringschans boden krakers verzet. Ze gooiden verfbommetjes en andere rommel vanaf het dak, waarop de ME een charge verrichtte en een waterkanon inzette om de rust te doen weerkeren.

Niemand raakte gewond, aldus een politiewoordvoerder. Wel veroorzaakten de krakers ,,aanzienlijke schade'' aan met name politievoertuigen die beneden op straat stonden geparkeerd. Bij een pand aan de Van Ostadestraat rook de ME een sterke gaslucht. Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie voor zowel de krakers als de politiemensen.

Nadat Nuon het gaslek had gedicht, kon de ontruiming worden hervat. Behalve de Weteringschans en de Van Ostadestraat, bezocht de ME ook kraakpanden aan de Van Bossestraat, Rochussenstraat, de Westermarkt, de Leidsestraat en de Baarsstraat. De Amsterdamse politie houdt een paar keer per jaar dergelijke ontruimingsrondes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden