Aanhoudingen bij demonstratie tegen NVU

Bij een demonstratie van de Antifascistische Aktie (AFA) in Apeldoorn zijn zaterdag tien mensenaangehouden. Het protest werd gehouden naar aanleiding van de aangekondigde demonstratie van de extreemrechtseNederlandse Volksunie (NVU) zaterdagmiddag. De burgemeester van Apeldoorn trok de toestemming voor de NVU-demonstratie vervolgens in...

ANP

Rond het station hielden zich enkele honderden demonstranten op. De actie verplaatste zich gedeeltelijk naar hetwinkelgebied toen een vermeende extreemrechtse activist werd gezien. Die man liep klappen op. De Mobiele Eenheid isvolgens de politie wel ingezet, maar heeft geen charges uitgevoerd. De AFA is tevreden over het verbod op deextreemrechtse demonstratie.

De NVU-demonstranten hebben de middag doorgebracht bij parkeerplaats De Somp langs de A50. Voorman C. Kustersspreekt over 120 mensen, de politie heeft er zestig tot tachtig geteld.

De NVU'er is woedend over het intrekken van de toestemming voor de demonstratie en wil het besluit aanvechten. Volgenshem is er te weinig politie ingezet. Ook zegt Kusters een nieuwe datum te prikken voor een demonstratie in Apeldoorn.

De gemeente zag aanvankelijk geen mogelijkheden om de NVU-demonstratie te verbieden. Jongerenorganisatie Dwars vanGroenLinks had toestemming gekregen voor een demonstratie eerder zaterdag, waar de AFA zich bij heeft aangesloten.Nadat de NVU-aanhangers in de loop van de middag vertrokken van de parkeerplaats langs de A50, beëindigden ook delinkse demonstranten hun bijeenkomst in Apeldoorn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden