Aanhouding voor moord op bejaarde vrouw in 2009

De 22-jarige man uit Meppel die woensdag is aangehouden op verdenking van de geruchtmakende ABC-moord in 2009 in de Drentse plaats, is tegen de lamp gelopen nadat hij vorig jaar in zijn woonplaats ruzie had gemaakt met twee politieagenten en die had mishandeld. Dat kwam hem in september op een werkstraf van 100 uur te staan. Ook moest hij DNA afstaan. Dat bleek te matchen met het DNA dat op het lichaam van het slachtoffer werd gevonden, de 88-jarige Janny de Kruys-Deen.

inzet Janny de Kruys-Deen (88) Beeld ANP
inzet Janny de Kruys-Deen (88)Beeld ANP

Dat meldden politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Assen woensdag. De vrouw woonde in het zorgcentrum ABC in Meppel. Zij werd op 16 juni 2009 's ochtends in haar woning levenloos aangetroffen, deels ontkleed en vastgebonden in haar bed. Ondanks uitgebreid onderzoek, twee uitzendingen in het tv-programma Opsporing Verzocht en meer dan 130 tips leek de zaak lange tijd onoplosbaar. Totdat er medio december plotseling een match bleek te zijn van het DNA van de verdachte met dat wat in de woning van de vrouw was gevonden.

De politie heeft nog twee weken gewacht voor ze overging tot de aanhouding van de man, die 18 jaar was toen de vrouw overleed. Hij zit in beperkingen, wat wil zeggen dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. De man wordt verhoord en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissais. Ook is woensdagmorgen huiszoeking gedaan in zijn woning. Wat er zich in de nacht van 15 op 16 juni 2009 heeft afgespeeld, is nog onduidelijk. Wel wil het OM zeggen dat ,,er sprake is van een zedencomponent'.

De politie heeft de afgelopen jaren alles op alles gezet om op het spoor van de dader te komen. Om via het gevonden DNA de dader te achterhalen, gaf het OM in 2010 opdracht tot een grootschalig DNA-onderzoek in Zuidwest-Drenthe. Er was een groep van zo'n 350 mannen geselecteerd die werden uitgenodigd om op vrijwillige basis mee te doen aan het onderzoek. Volgens het OM stond de man die nu is aangehouden ook op de lijst, maar weigerde hij indertijd zijn medewerking. Overigens was dat geen reden om hem speciaal in de gaten te houden, zo zei het OM woensdag. 'Hij was niet specifiek in beeld.'

Schoenenzaken
Verder werden in de wijde omgeving van Meppel alle schoenenzaken bezocht, omdat in de vensterbank van de woning een afdruk van een sportschoen was aangetroffen. Ook werd een fiets gevonden die de dader mogelijk had gebruikt. Verder werd onderzocht wie die avond of nacht een treinkaartje op het station van Meppel had gekocht. De onderzoeken leidden tot niets. In 2011 werd het dossier overgedragen aan het coldcaseteam van de politie in Noord-Nederland.

Burgemeester Jan Westmaas van Meppel is opgelucht: 'In 2009 zijn wij heel erg geschrokken van deze zeer ernstige zaak. Mensen in een verzorgingstehuis moeten zich veilig voelen en dat geldt ook voor de mensen die er 's nachts werken. Ik hoop dat deze aanhouding leidt tot een doorbraak. En dat de nabestaanden eindelijk rust kunnen vinden en een volgende stap kunnen zetten in hun rouwproces.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden