Aanhouding Smolders: ‘Ik wil eerst even eten’

Tegen Tilburgs gemeenteraadslid Hans Smolders is aangifte gedaan. De bel gaat: ‘O jee, politie aan de deur.’..

Hans Smolders, spraakmakend gemeenteraadslid te Tilburg, tegen wie burgemeester Vreeman aangifte heeft gedaan wegens het lekken van vertrouwelijke informatie, staat de verslaggever net telefonisch te woord als de deurbel klinkt.

Smolders, voormalig chauffeur van Pim Fortuyn: ‘O jee, de politie aan de deur.’ Wat willen ze? Smolders: ‘Weet ik niet. Ze zijn met zes man sterk. Ik word toch niet opgeladen? Het moet niet gekker worden. Laat ze boeven gaan vangen.’

Een mannenstem klinkt: ‘U bent aangehouden.’

Smolders: ‘Wie bent u dan?’

De man: ‘Ik ben hulpofficier van justitie Bakx. U bent aangehouden. Wilt u de telefoon neerleggen?’

Smolders: ‘Ik wil eerst wel even mijn eten opeten. Ik ben toch geen crimineel.’

De hulpofficier: ‘Met wie praat u?’

Smolders: ‘Ja, ik ben even aan het bellen.’

De hulpofficier: ‘Kunt u de telefoon neerleggen?’

Smolders: ‘Waarvoor ben ik aangehouden?’

De hulpofficier: ‘Dat zeg ik u als u de telefoon hebt neergelegd.’

Daarna wordt de verbinding verbroken.

Een uur later bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) dat de lijsttrekker van Lijst Smolders Tilburg is aangehouden en voor verhoor is meegenomen naar het politiebureau. ‘Hij heeft alle medewerking verleend’, aldus het OM. In zijn woning is huiszoeking verricht, waarbij ‘bescheiden’ in beslag zijn genomen. Na een verhoor van drie uur mocht de verdachte weer naar huis.

Vreeman deed vorige week aangifte omdat Smolders had geciteerd uit vertrouwelijk overleg van het presidium (van fractieleiders) met de officier van justitie en met de districtschef van politie.

Daarin werd gesproken over vermeende drugshandel in een discotheek en hoe lastig het is om de eigenaar aan te pakken. Volgens Smolders voert Vreeman een hetze tegen de ondernemer. De PvdA-burgemeester ontkent dat.

‘Dit is geen lekken uit de Commissie-Stiekem’, vindt Smolders. ‘Ik heb dingen naar buiten gebracht die het predikaat vertrouwelijk niet mogen hebben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.