Aanhouding in fraude met verzekering

Een grote verzekeringsfraude heeft vorige week geleid tot de aanhouding van twee mensen. Een van hen is W. de Witte, in het verleden onder meer oprichter van autoverzekeraar Polis Direct....

Van onze medewerker Geert Dekker

Eerder deze maand werden nog drie aanhoudingen verricht. De zaak concentreert zich rond het Arnhemse garantie-instituut Verzekerd Keur. Dat geeft garanties af op vooral bouwproducten en bouwprojecten; bij gebreken binnen de garantieperiode wordt de schade vergoed. Vermoed wordt nu echter dat Verzekerd Keur aan veel Nederlandse bedrijven en consumenten garantiecertificaten heeft afgegeven waarvoor geen dekking aanwezig is.

De directeur van Verzekerd Keur, R. van Keulen, is begin deze maand anderhalve week verhoord, net zoals M. Heijmeriks, directeur van verzekeringsmakelaar Heijmeriks Groep in Nieuwegein. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het 'grootschalig onbevoegd afsluiten van verzekeringen', maar zijn inmiddels weer op vrije voeten. Justitie schat het illegaal verkregen voordeel op ongeveer acht miljoen gulden.

De grondslag voor de verdenkingen bestaat uit ongeveer duizend door Verzekerd Keur afgegeven garanties. Om zich in te dekken tegen het risico van deze portefeuille, heeft het instituut een soort aansprakelijkheidsverzekering willen afsluiten. Maar de contracten die met dat doel zijn gesloten, worden van diverse kanten betwist.

Het Interregionaal Fraude Team Oost-Nederland doet na een aangifte door de Franse verzekeraar AGF al ruim een jaar onderzoek. In mei van dit jaar zijn er op twintig plaatsen in Nederland invallen gedaan en werd onder meer de boekhouding van Verzekerd Keur in beslag genomen.

De advocaat van Verzekerd Keur, P. Engelman, ontkent alle beschuldigingen. 'Ronduit schandalig' vindt hij de stelling van justitie dat Verzekerd Keur verdacht wordt van het grootschalig onbevoegd afsluiten van verzekeringen. 'De berichtgeving van justitie is zeer onzorgvuldig. Wij hadden gewoon goede contracten en waren gedekt.' Volgens Engelman ligt de fout bij tussenpersoon Heijmeriks en bij W. de Witte.

Die laatste sloot namens verzekeraar AGF in 1996 een contract met Heijmeriks over de portefeuille van Verzekerd Keur. De premie bedroeg 3,7 miljoen gulden. Heijmeriks ontving een provisie van 50 procent. 'Ze hebben volstrekt waanzinnige provisies bedongen. De heren hebben de pot verdeeld', aldus Engelman.

Heijmeriks ontkent strafbare feiten. 'De Witte kreeg problemen met AGF en toen heb ik voor Verzekerd Keur in Ierland een nieuwe verzekeraar gevonden. Maar dat heeft nooit tot een geldig contract geleid, terwijl Verzekerd Keur wel is doorgegaan met het uitgeven van certificaten. '

Volgens W. de Witte waren problemen met AGF niet de oorzaak van het beëindigen van het contract met Verzekerd Keur. 'Er werd geen premie betaald en dan kan de verzekeraar natuurlijk geen dekking verlenen.' Volgens Heijmeriks is er wel betaald. De Witte: 'Wij zeggen echt geen verzekering op als we niet knalhard kunnen bewijzen dat daar voldoende reden voor is. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden