Aanhoudend geweld maakt het hulpverleners onmogelijk burgers te evacueren uit het Syrische Oost-Ghouta

Door aanhoudend geweld zijn hulpverleners er dinsdag niet in geslaagd gewonde, zieke en ondervoede burgers te evacueren uit het Syrische Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus. Een maandag door de Russische president Vladimir Poetin afgekondigde 'humanitaire gevechtspauze' van vijf uur hield geen stand.

Verwoeste gebouwen in Arbin in Oost-Ghouta.Beeld AFP

Volgens de Russen, die de Syrische president Assad steunen, zijn
rebellen in Oost-Ghouta verantwoordelijk voor het mislukken van de hulpverlening. Ze zouden zwaar geschut en vuurwapens gebruiken. De opstandelingen betichtten op hun beurt de Syrische regering van de inzet van vliegtuigen en helikopters. Ook ooggetuigen maakten daar melding van.

Een VN-woordvoerder sprak dinsdag over 'voortdurende gevechten' in Oost-Ghouta. Daardoor kunnen er geen konvooien met hulpgoederen naar binnen of burgers naar buiten, aldus woordvoerder Jens Laerke. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat de hulpverlening de komende tijd alsnog op gang komt tijdens gevechtspauzes.

Volgens het Internationale Rode Kruis is het evenwel ondoenlijk om in een tijdbestek van luttele uren hulp te bieden. Alleen al het passeren van controleposten van de strijdende partijen neemt meer tijd in beslag, liet de organisatie dinsdag weten. De enige oplossing is de naleving van de wapenstilstand, gedurende een maand, waarover de VN-Veiligheidsraad het afgelopen weekeinde eens werd.

Dagelijkse gevechtspauze

De Russische president Vladimir Poetin gaf maandag opdracht tot de dagelijkse gevechtspauze. Daarmee kwam Rusland slechts ten dele tegemoet aan het akkoord binnen de VN-Veiligheidsraad, afgelopen weekeinde, over een dertig dagen durende wapenstilstand in het hele land. Die zou 'zonder uitstel' van kracht moeten worden, maar in delen van het land ging de strijd door.

In Oost-Goutha vielen maandag volgens lokale bronnen ten minste tien doden door de Syrische bombardementen. In een tijdsbestek van een week zijn ongeveer vijfhonderd personen omgekomen.

Met de oekaze van Poetin voldoet Rusland, de belangrijkste steunpilaar van de Syrische president Assad, niet aan de verplichtingen van de VN-resolutie, aldus een Britse topdiplomaat die bij het opstellen van de tekst betrokken was.

De beoogde wapenstilstand moet het mogelijk maken dat de bevolking van Oost-Ghouta toegang krijgt tot humanitaire hulp. Ook moeten zieke en ondervoede burgers geëvacueerd worden. Het Russische ministerie van Defensie zei daarvoor een plan te hebben.

Syrische kinderen in Oost-Goutha.Beeld epa

Bezorgd

De Franse president Emmanuel Macron belde maandag bezorgd met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Niet alleen Syrische regeringstroepen zetten de strijd voort, ook Turkije is niet van plan een offensief tegen Koerdische rebellen af te blazen. Het Turkse ministerie van Defensie zei dat 'een nieuw gevecht' ophanden is in de Koerdische enclave Afrin. De regering in Ankara meent dat ze daarmee geenszins de VN-resolutie schendt; die laat de mogelijkheid open voor de strijd tegen 'terroristen'.

Bij bombardementen door Turkse gevechtsvliegtuigen zijn maandag ten minste vijf mensen om het leven gekomen, volgens zowel de Syrische regering als het Observatorium voor de Mensenrechten. Deze in Londen gevestigde organisatie baseert zich op verslagen van ooggetuigen en andere bronnen.

In een tijdsbestek van een week zijn ongeveer vijfhonderd personen omgekomen in Oost-Goutha.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden