Aanhangers vormen menselijk schild voor Braziliaanse oud-president Lula om arrestatie te voorkomen

Aanhangers van oud-president Luiz Inacio Lula da Silva. Beeld AP

Sinds de uitvaardiging donderdagavond van een arrestatiebevel tegen oud-president Luiz Inácio Lula da Silva hebben duizenden aanhangers van hem een menselijk schild gevormd rond diens verblijfplaats. Zo hopen ze te voorkomen dat de politie hun held kan inrekenen. 

Lula, president van 2003 tot en met 2010, is veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens corruptie. Het hooggerechtshof besloot woensdag dat de linkse politicus zijn hoger beroep niet in vrijheid mag afwachten. Rechter Sergio Moro gaf Lula vervolgens tot 17.00 uur vrijdagmiddag (22.00 uur in Nederland) om zich te melden. De 72-jarige Lula blijft voorlopig waar hij zit, in het hoofdkwartier van de vakbond die hij leidde voordat hij het hoogste ambt bekleedde.

‘Dit hele proces is een heksenjacht, om te voorkomen dat Lula weer president wordt’, aldus de heersende opvatting onder zijn aanhangers. Ze wijzen op de gebrekkige bewijslast in de zaak tegen Lula en de ongekende snelheid waarmee de rechters te werk zijn gegaan. Lula wil in oktober meedoen aan de verkiezingen in oktober en gaat ruim voorop in de peilingen.

Zijn advocaten werken nu koortsachtig aan een oplossing. Ze dienden gisteren opnieuw een verzoek in om Lula voorlopig in vrijheid te laten en vroegen de Verenigde Naties om in te grijpen.

Lula is weliswaar de populairste politicus van het land, hij wordt ook intens gehaat. Veel Brazilianen zien in hem de belichaming van de corruptie en hebben zijn veroordeling uitbundig gevierd. De spanning tussen voor- en tegenstanders loopt hoog op. Gisteren opende een onbekende schutter het vuur op een pro-Lula-demonstratie. Een vrouw werd in haar been geraakt.

Oud-president Luiz Inacio Lula da Silva zwaait naar zijn aanhangers. Beeld AP

Ironisch genoeg heeft juist Lula de mogelijkheden voor de strijd tegen corruptie verruimd. Hij en zijn opvolger en partijgenoot Dilma Rousseff gaven het Openbaar Ministerie en de Federale Politie meer budget en grotere autonomie. Die kwamen vervolgens een gigantisch corruptieschandaal op het spoor, waarbij vrijwel alle politieke partijen zijn betrokken. Ook Lula en zijn arbeiderspartij PT hebben flink geprofiteerd van illegaal campagnegeld.

‘Niemand staat boven de wet’, jubelden Braziliaanse media, nadat Moro het arrestatiebevel van Lula had getekend. Maar dat is niet helemaal waar. Meer dan de helft van de federale Congresleden wordt verdacht van corruptie en zelfverrijking, net als president Michel Temer en een deel van zijn ministersploeg. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd, en zolang ze in functie zijn genieten ze grote immuniteit. In oktober gaan ze allemaal voor herverkiezing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.