Aanhangers Trump dringen aan op ontslag speciaal aanklager Robert Mueller

Aanhangers van president Trump dringen er bij hem op aan speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan. Mueller, een voormalig hoofd van de FBI, werd vorige maand benoemd om de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en de banden met de Trump-campagne te onderzoeken.

Robert Mueller.Beeld afp

Newt Gingrich was een van de conservatieve kopstukken die Mueller onder vuur nam. Volgens Gingrich, die een belangrijke rol speelde in de mislukte poging van de Republikeinen president Clinton af te zetten, is Mueller eropuit Trump ten val te brengen. 'De Republikeinen houden zichzelf voor de gek als ze denken dat de speciale aanklager eerlijk zal zijn', liet hij in een tweet weten. 'Dit is een vooropgezet plan om de regering-Trump kapot te maken.'

Gingrich wijst erop dat Mueller een aantal mensen in zijn team heeft opgenomen die bekend staan of stonden als aanhangers van de Democraten.

Bij de benoeming van Mueller had Gingrich het nog over een 'voortreffelijke keuze'. 'Zijn reputatie is smetteloos als het gaat om eerlijkheid en integriteit.' Ook andere Republikeinen waren opgetogen over de keuze voor de voormalige FBI-chef, die zowel onder de Republikeinse president Bush als de Democratische president Obama diende.

Ook de conservatieve commentator Ann Coulter pleitte voor het ontslag van Mueller. 'Nu we weten dat er geen onderzoek tegen Trump loopt, moet Sessions de touwtjes weer in handen nemen en Mueller ontslaan', schreef zij. Minister van Justitie Jeff Sessions is formeel de baas van Mueller, maar heeft beloofd dat hij zich niet met het onderzoek naar de Russen en de Trump-campagne zal bemoeien.

Sessions verschijnt dinsdagavond (Nederlandse tijd) voor de Senaatscommissie die onderzoek naar de Russische connectie doet. Daar zal hij ongetwijfeld aan de tand worden gevoeld over de rol die hij speelde bij het recente ontslag van James Comey als hoofd van de FBI. Volgens Comey stuurde Trump hem de laan uit wegens zijn onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen. Comey suggereerde ook dat Sessions sterker betrokken was bij de Russen dan aanvankelijk werd gedacht.

Chris Ruddy, het hoofd van het conservatieve Newsmax en een persoonlijke vriend van Trump, meldde dit weekeinde dat de president overweegt Mueller de laan uit te sturen.

Eerder had Jay Sekulow, een lid van het juridische team van het Witte Huis, twijfel gezaaid over de positie van Mueller door te zeggen dat hij 'niet wil speculeren' over de mogelijkheid dat Trump onderminister van Justitie Rod Rosenstein de opdracht zou geven Mueller te ontslaan.

Profiel

Hij werd alom geprezen door zowel Democraten als Republikeinen in het Congres, maar nu zou Trump hem willen ontslaan. Wie is oud-FBI-baas Robert Mueller?

Hoewel Trumps ultraconservatieve adviseur Steve Bannon naar verluidt voor het ontslaan van Mueller pleit, is het de vraag of Trump zover zal durven gaan. Dat zou meteen associaties oproepen met het 'Saturday Night Massacre', toen president Nixon het ministerie van Justitie opdracht gaf de speciale aanklager te ontslaan die onderzoek deed naar de Watergate-affaire. Vanaf dat moment stond vast dat Nixon ten val zou worden gebracht.

Gematigde Republikeinen waarschuwen dat Trump geen grotere fout kan begaan dan Mueller te ontslaan. 'Dat zou catastrofaal zijn voor hem', zei John Stepanovich, een Republikein uit Florida die nauwe banden met de Bush-familie onderhoudt.

Ook andere Republikeinen waarschuwden dat het ontslag als een bom zou inslaan en veel mensen zal worden opgevat als een teken dat Trump wel degelijk iets te verbergen heeft.

Lees verder

De ontslagen FBI-directeur James Comey, voorganger van Robert Mueller, werd donderdag verhoord door de inlichtingencommissie van de Senaat. Hoeveel zorgen moet de president zich maken? (+)

Minister van Justitie Jeff Sessions zal getuigen voor de inlichtingencommissie van de Senaat. Hij wil reageren op de beschuldigingen aan zijn adres door ex-FBI-directeur James Comey

Sommige Democraten dringen aan op een afzettingsprocedure, nadat is uitgelekt dat hij Comey in februari heeft verzocht het onderzoek naar Michael Flynn, de pas ontslagen nationale veiligheidsadviseur, te staken. Hoe waarschijnlijk is het dat Trump wordt afgezet?

Commentaar: De getuigenis van Comey was schadelijk, maar voor de 'impeachment' van Trump is het veel te vroeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden