Aanhangers president Trump openen jacht op Obama's oud-veiligheidsadviseur

Aanhangers van president Trump hebben de jacht geopend op Susan Rice, de voormalige nationale veiligheidadviseur van president Obama.

Susan RiceBeeld afp

Volgens hen heeft Rice gevist naar de namen van medewerkers van Trump die als bijvangst waren opgedoken in afluisteroperaties van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De Democraten zeggen dat de beschuldigingen tegen Rice louter bedoeld zijn om het onderzoek naar de contacten tussen de Trump-campagne en de Russen te saboteren.

De aantijgingen tegen Rice werden door de conservatieve media breed uitgemeten. 'Heeft Rice spionagerapporten over Trump besteld?', kopte de nieuwssite Drudge Report. De kop werd meteen door president Trump geretweet als bewijs dat hij gelijk had toen hij president Obama er onlangs van beschuldigde dat die hem en zijn staf had laten afluisteren.

Michael Flynn

Rechtse media suggereren dat Rice generaal Michael Flynn, haar opvolger als nationale veiligheidsadviseur, ten val heeft gebracht door gebruik te maken van afgeluisterde gesprekken met de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak. Daarin dook Flynn op. Normaal worden de namen van Amerikaanse staatsburgers in de verslagen van dergelijke afgeluisterde gesprekken geheim gehouden en vervangen door aanduidingen als 'Amerikaans persoon nummer 1'. Maar Rice zou de namen hebben opgevraagd bij de inlichtingendiensten. Volgens de rechtse media deed ze dat om Flynns naam te laten uitlekken. Flynn moest in februari aftreden omdat hij had gelogen over zijn contacten met Kisljak.

Rice erkende in een vraaggesprek met de televisiezender MSNBC dat ze de inlichtingendiensten soms gevraagd had namen te onthullen, zodat ze de inhoud beter kon beoordelen. Die bevoegdheid had zij als nationale veiligheidsadviseur. Maar ze sprak tegen dat ze de informatie voor politieke doeleinden had gebruikt. 'Dat is volstrekt onwaar.' Ze ontkende ook dat ze iets had laten uitlekken over Flynn. 'Ik heb niets laten uitlekken, aan niemand. Dat heb ik nooit gedaan en zou ik ook nooit doen.'

'Zou mij niet verbazen'

Republikeinse Congresleden willen Rice nu laten verhoren door de commissie die onderzoek doet naar de Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen en de mogelijke banden tussen Trumps medewerkers en de Russen. 'Als het om Rice gaat, moet je haar controleren, niet vertrouwen', zei de Republikeinse senator Lindsey Graham. 'Het zou mij niet verbazen als iemand uit de regering-Obama zoals Rice zoiets zou doen.'

De Democraten klagen dat al het gedoe rond Rice alleen maar bedoeld is om de aandacht af te leiden van de zaak waarom het werkelijk gaat: de Russische connectie. Wekenlang zaten de Republikeinen in het defensief, maar nu lijken ze eindelijk iets te hebben waarmee ze kunnen terugslaan.

De Democraten verdenken de Republikeinse voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden Devin Nunes ervan dat hij een dubieuze rol heeft gespeeld in de affaire. Hij meldde onlangs dat hij documenten onder ogen had gekregen waaruit bleek dat medewerkers van Trump waren afgeluisterd in het kader van een onderzoek naar buitenlandse doelwitten.

Devin Nunes (R) en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi (L)Beeld epa

Merkwaardige 'witwas-operatie'

Nunes toog daarop meteen naar Trump met de informatie, die volgens hem bewees dat de president gelijk had toen hij zei dat Obama hem had laten afluisteren. Maar later bleek dat Nunes de informatie had ontvangen van medewerkers van Trump zelf, kennelijk om de president rugdekking te geven. Sinds die merkwaardige 'witwas-operatie', zoals de Democraten het noemen, ligt het onderzoek van de commissie in het Huis van Afgevaardigden vrijwel stil. De Democraten eisen het aftreden van Nunes, maar de Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Congres, weigeren daarmee in te stemmen.

Dat betekent nog niet dat Trump van de zaak af is. De FBI doet nog steeds onderzoek naar het Russische gestook in de verkiezingen, evenals de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat. Vorige week bleek tijdens een hoorzitting van de commissie dat ook senator Marco Rubio, tijdens de voorverkiezingen één van de rivalen van Trump, door Russische hackers was aangevallen. Volgens Clint Watts, een voormalige cyberspecialist van de FBI, zouden ook andere rivalen van Trump zijn gehackt.

Legers van Twitter-bots

De Russen hebben volgens Watts ook complete legers van Twitter-bots gebruikt om via nep-accounts van zogenaamde twijfelende Republikeinen berichten te verspreiden die schadelijk waren voor Trumps Democratische rivaal Hillary Clinton. Ook wordt vermoed dat Russische hackers kiezerslijsten hebben gestolen, zodat ze gericht nepnieuws konden sturen aan mensen in cruciale kiesdistricten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden