Aanhangers Nader zullen Gore moeten redden
Nooit eerder werd in Amerikaanse verkiezingen zo met geld gesmeten. Consumentenman Ralph Nader steekt ouder gewoonte een spaak in het wiel....
Het lijkt erop dat het lot van vice-president Al Gore in handen ligt van de aanhangers van Ralph Nader, de presidentskandidaat van de Groene partij. Volgens de laatste opiniepeilingen ligt Gore iets achter op zijn Republikeinse tegenstander George Bush, maar het verschil is kleiner geworden.
De opiniepeilingen geven Bush een voorsprong van één tot vier punten, maar op de valreep is Gore iets ingelopen. Dat is volgens deskundigen vooral te danken aan Nader-aanhangers die zich op het laatste moment beginnen te bedenken, uit vrees dat Bush de verkiezingen wint.
De Democraten hopen dat overlopende Nader-aanhangers de weegschaal op het laatste moment zullen doen omslaan in het voordeel van Gore. De groene kandidaat staat in de opiniepeilingen op 3 tot 5 procent.
De aanhangers van Nader zijn de afgelopen dagen flink onder druk gezet met de waarschuwing dat zij met een stem voor de groene kandidaat mogelijk Bush aan de macht zullen brengen. 'De mensen die voor Nader zijn, beginnen te begrijpen wat hun keuze inhoudt', zei een campagnemedewerker van Gore gisteren hoopvol.
Nader zelf wimpelde die waarschuwing gisteren weg. 'De enige manier om je stem weg te gooien is te stemmen op iemand in wie je niet gelooft', zei hij.
Volgens de meeste berekeningen heeft Bush meer kiesmannen achter zich dan vice-president Gore. Of Gore zijn achterstand kan wegwerken, hangt af van de uitslag in een handjevol staten, waaronder Florida, Missouri en Pennsylvania.
De vice-president deed gisteren nog vijf staten aan. Zijn laatste stop zou Florida worden, diep in de nacht. 'Dat is waar de toekomst wordt bepaald', legde Gore uit. De zuidelijke staat levert 25 kiesmannen op, bijna eentiende van het aantal dat nodig is om het Witte Huis te veroveren.
Bush voerde ook nog druk campagne, onder meer in Tennessee, de thuisstaat van Gore. De Republikeinse kandidaat heeft goede kansen om Tennessee af te nemen van de vice-president. ' Ik krijg hier een goed gevoel', riep Bush zijn enthousiaste aanhangers toe. Op de terugweg naar Texas deed Bush ook nog Arkansas aan, de thuisstaat van president Clinton. Ook daar ligt hij iets voor.
De ultra-conservatieve presidentskandidaat Pat Buchanan erkende zijn nederlaag al bij voorbaat. Buchanan, die op ongeveer één procent staat, zei dat veel Republikeinen hem hadden gezegd: 'Pat, we moeten doen wat we kunnen om van Gore af te komen. Dus gaan we op Bush stemmen om van hem af te komen.'