Aanhangers Iraaks-Koerdische president Barzani vallen kantoren rivalen aan na aankondiging aftreden

Aanhangers van de Iraaks-Koerdische president Masoud Barzani hebben in de nacht van zondag op maandag kantoren aangevallen van rivaliserende partijen. Dat gebeurde nadat Barzani zondag in een brief aan het parlement had meegedeeld per 1 november af te treden en 'onder geen enkele voorwaarde' meer beschikbaar te zijn als leider van de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak.

Iraakse Koerden uiten hun steun voor de afgetreden president Masoud Barzani.Beeld afp

Diverse kantoren in en rond de stad Dohuk werden geplunderd en in brand gestoken. Er vielen voor zover bekend geen gewonden. De Iraakse premier Haider al-Abadi riep maandag op tot kalmte. Volgens hem wordt geprobeerd 'chaos en wanorde' te scheppen in de Koerdische regio.

Eerder hadden aanhangers van Barzani's partij KDP het regionale parlement in de stad Erbil bestormd. Leden van de oppositiepartijen PUK en Gorran en journalisten werden aangevallen. Zij moesten zich verschansen en konden pas na enige tijd het gebouw verlaten. Ook het kantoor van een oppositionele tv-zender werd aangevallen.

In de toespraak op televisie waarin hij zijn aftreden aankondigde, had Barzani de PUK beschuldigd van 'hoogverraad'. Milities van de partij zouden de oliestad Kirkuk twee weken geleden zonder slag of stoot hebben overgedragen aan het Iraakse leger. Koerdische peshmergastrijders hadden Kirkuk in juni 2014 ingenomen na Islamitische Staat te hebben verjaagd. De stad wordt door de Koerden beschouwd als deel van het Koerdisch gebied in Irak.

Geen internationale steun

Barzani's aftreden is een gevolg van het door hem uitgeschreven referendum eind september over onafhankelijkheid van de Koerdische regio. Dat pakte uit als een fatale misrekening. Een ruime meerderheid stemde voor afscheiding van Irak, maar internationaal was er geen enkele steun voor het onafhankelijkheidsstreven, integendeel. Het Koerdische luchtruim werd door de Iraakse autoriteiten gesloten en buurlanden Turkije en Iran dreigden de grensovergangen te sluiten. Ook de Verenigde Staten lieten Barzani vallen.

De regering in Bagdad reageerde door het leger naar Kirkuk te sturen en naar andere steden die in 2014 door de Koerden op IS werden veroverd. De gehele gebiedsuitbreiding werd ongedaan gemaakt. De positie van Barzani werd hierdoor, na het feitelijk mislukken van het referendum, ernstig ondergraven.

De 71-jarige Barzani, een vroegere guerrillaleider, heeft de autonome regio bestuurd sinds 2005. Onder zijn leiding beleefde het gebied een opmerkelijke economische opbloei. Hij is lid van een van de twee familieclans die de Koerdische politiek in Irak decennia lang hebben overheerst. In 1979 volgde hij zijn vader Mustafa Barzani op als leider van de KDP.

De andere clan, de familie Talabani, heeft de politieke partij PUK in handen. Jalal Talabani, oprichter van de partij in 1975, was president van Irak van 2005 tot 2014. Hij overleed begin deze maand na een lang ziekbed.

Alles weten over Koerden en hun droom van een eigen Koerdistan?

Massoud Barzani's ego schaadt de Koerdische zaak
Het referendum voor een onafhankelijk Koerdistan is voor Barzani nog de enige weg om zich te handhaven.

Kirkuk wordt door het Koerdische bewind gezien als oorlogsbuit
De Arabische buren gaan even de stad uit als Koerden in Kirkuk stemmen over een eigen staat. Ze vrezen voor geweld. De meeste niet-Koerdische inwoners willen bij Irak blijven. Maar Koerden zien de stad als 'oorlogsbuit'. (+)

Waarom dromen deze Koerden van een eigen Koerdistan? Bekijk onderstaande video.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden