Aanhangers Hollande blij en realistisch

Na de eerste, grote euforie van links Frankrijk over de zege van Hollande, is er nu het besef dat dit geen tijd is voor grote illusies. Bondskanselier Merkel onderstreepte dit meteen.

ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - Na de euforie het realisme. Degenen die het hebben meegemaakt, zijn het erover eens: de vreugde na de overwinning van François Hollande lijkt maar in één opzicht op die van 1981, toen die andere François - Mitterrand - president werd. De overeenkomst is dat ook toen de regen neerdaalde op de feestvierders aan de Place de la Bastille.

Natuurlijk is er veel blijdschap bij links Frankrijk. Het is dertig jaar geleden dat voor het laatst een rechts bewind werd weggestemd. Er is een generatie Fransen opgegroeid die nooit een linkse president heeft meegemaakt. Tegelijk is het realisme groot, veel groter dan je wellicht op grond van de verkiezingsstrijd zou verwachten. De Fransen lijken te beseffen dat ook onder Hollande de tijden moeilijk zullen zijn. 'Een presidentschap zonder grote illusies', kopte Le Monde.

Iedere nieuwe machthebber heeft recht op zijn 'eerste honderd dagen', die fameuze wittebroodsweken waarin alles lijkt te lukken omdat het volk nog nasuist van de overwinning en de leider de verblindende schijn van het nieuwe heeft. De lune de miel van Hollande zal extreem kort zijn, waarschuwen insiders. Hij heeft de rekenkamer opdracht gegeven de staatshuishouding opnieuw door te rekenen. Dat kan verrassingen opleveren die meteen al strenge maatregelen nodig maken.

Daarbij zal Hollande al zijn overtuigingskracht nodig hebben. Volgens peilingen stemde 55 procent op hem om Sarkozy de doorgang te beletten, slecht 45 procent van de kiezers koos voor Hollande omdat men hem graag als president zag.

Ook zijn eerste bezoek aan bondskanselier Merkel, dat voor volgende week op de agenda staat, kan ingewikkelder uitpakken dan het zich liet aanzien. Merkel heeft al laten weten dat zij niets voelt voor een aanpassing van het Europese begrotingsakkoord, zoals voorgesteld door Hollande. Die vertelde in een eind vorige week opgenomen interview te willen voorkomen dat Frans-Duitse plannen door de andere lidstaten als een dictaat worden ervaren. 'De Europese autoriteiten zijn de afgelopen tijd genegeerd', zei hij tegen website slate.fr.

De komende dagen moeten ook de contouren van zijn regeringsploeg zichtbaar worden. Anders dan Sarkozy wil Hollande zijn eerste minister een zelfstandige rol geven. Dat maakt de keuze nog belangrijker. Martine Aubry, die een links profiel heeft, en Jean-Marc Ayrault, de veel gematigder leider van de socialistische fractie in het parlement, zijn de voornaamste kandidaten. Manuel Valls, rechterhand van Hollande tijdens de campagne, is een interessante outsider.

Laurent Fabius en Pierre Moscovici worden vaak genoemd als kanshebbers voor een groot ministerie. Maar ook Les Verts, de groene partij waarmee Holland voor de verkiezingen afspraken maakte, hopen op een ministerspost. De benoemingen worden in de loop van de week verwacht.

Intussen speelt de verslagen Nicolas Sarkozy het spel van de machtsoverdracht voorbeeldig mee. Hij wenste zondagavond al zijn opvolger geluk, riep zijn aanhangers op zich waardig te gedragen en nodigde Hollande uit vandaag bij de Arc de Triomphe aan zijn zijde de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

De officiële overdracht is afgesproken voor volgende week dinsdag. Dan daalt Sarkozy voor het laatst het bordes van het Élysée af, terwijl Hollande de trappen beklimt. Dat geeft Hollande nog net een paar dagen om de G8 van 18 en 19 mei en de NAVO-top van 20 en 21 mei voor te bereiden.

Aan het agendabeheer van de nieuwe president kan nog wat verbeterd worden. Zondagavond liet hij eerst zijn aanhang in Tulle een uur wachten. Daarna nam de reis naar Parijs zoveel tijd in beslag, dat hij pas om half een 's nachts de feestende menigte op Place de la Bastille kon toespreken. Ook de televisiekijkers vingen die eerste avond slechts zelden een glimp op van de nieuwe president, die zijn geliefde Corrèze met enige tegenzin de rug leek toe te keren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden