Aanhang motorbendes: 80 procent heeft strafblad
Ruim 80 procent van de leden van omstreden motorclubs heeft een strafblad. Dat blijkt uit een kennisrapport van de politie, dat in handen is van de Volkskrant. Bijna 30 procent van de bij de politie bekende zogeheten outlawbikers staat te boek als veelpleger, oftewel: heeft meer dan tien veroordelingen.
AMSTERDAM - Het is voor het eerst dat het justitieel verleden van deze motorrijders cijfermatig is onderzocht. Justitie probeert motorclubs al jaren aan te pakken. In 2009 mislukte een poging om de Hells Angels als club te verbieden. Sindsdien richten politie en het Openbaar Ministerie hun vizier op individuele leden.
De motorclubs hekelen het beleid van justitie. Zij vinden dat ze ten onrechte worden gecriminaliseerd in de media. 'Het is nooit gezegd dat het allemaal koorknaapjes zijn', zegt Erik Thomas, advocaat van motorclub Satudarah. 'Ik ken het onderzoek niet. Maar het zegt veel over de manier waarop de overheid meent te moeten opereren: naming and shaming van motorclubs. Het zou beter zijn om zaken voor de strafrechter te brengen. Dat is het juiste forum, niet de media.'
De politie weerspreekt dit. Het rapport is bedoeld om de kennis te vergroten, aldus Pim Miltenburg, hoofd operatiën Oost-Nederland. 'Op basis van onze ervaringen hadden we verwacht dat het percentage leden met een strafblad hoog was, maar niet zó hoog.' De misdrijven variëren van diefstal en mishandeling tot afpersing en drugshandel.
De politieonderzoekers analyseerden samen met de Universiteit Leiden een bestand van 601 bij de politie bekende leden van motorbendes. Het gaat onder meer om leden van Satudarah, No Surrender en Hells Angels. Het is geen willekeurige steekproef onder alle Nederlandse motorbendes, omdat niet alle leden bij de politie bekend zijn.
Een klein deel van de onderzochte motorrijders is bij politie bekend omdat ze als lid verdachte zijn geweest. Het overgrote deel staat, aldus Miltenburg, geregistreerd omdat agenten bijvoorbeeld bij verkeerscontroles noteerden of de aangehouden motorrijder een embleem van een motorclub droeg. De onderzoekers keken vervolgens in het systeem of ze een strafblad hadden. Volgens Miltenburg geven de resultaten een 'redelijk' waarheidsgetrouwe weergave van de werkelijkheid van motorbendes.
'We worden voor het minste of geringste door de politie aan de kant van de weg gezet', zegt Satudarah-kopstuk Santerra Manuhutu. Hij herkent zijn club niet in het door de politie geschetste beeld. 'Zolang ze onze ledenlijsten niet hebben, kunnen ze er niets van zeggen. En als je constant de schijnwerpers op ons richt, ja, dan komen er vanzelf dingen boven. Als je dat bij bijvoorbeeld de VVD zou doen, komen er ook lijken uit de kast.'
Recentelijk zijn de spanningen tussen concurrerende motorclubs toegenomen. Ruim een jaar geleden werd No Surrender opgericht door voormalig Satudarah-voorman Klaas Otto. En in maart vestigden de Bandidos zich in Nederland. Deze Amerikaanse club heeft van oudsher een vijandige band met de Hells Angels.
Onder meer het huis van de Limburgse Bandidos-voorman werd bestookt met explosieven. De onrust was voor de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes aanleiding om te waarschuwen voor een bendeoorlog. Miltenburg wil dat woord niet in de mond nemen. 'Er zijn wel meer incidenten dan vorig jaar. Dat noopt tot extra alertheid. Maar het is nog te vroeg om te spreken over een bendeoorlog.'
undefined