Aanhang Morsi trekt door straten Egypte

In vier grote optochten is dinsdagavond steun betuigd aan de afgezette president. Maar ook in het diplomatieke verkeer neemt de druk op de generaals toe om een eind te maken aan het geweld en de democratie te herstellen.

CAÏRO - Duizenden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn dinsdag in Caïro en andere Egyptische steden opnieuw de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de afgezette president Mohammed Morsi. De Moslimbroeders hadden opgeroepen tot een 'miljoenenmars'.


Dat leidde gisteravond tot vier grote optochten van demonstranten door de straten van Caïro. Twee groepen vertrokken vanaf twee moskeeën waar zij eerder op de dag zitdemonstraties hadden gehouden. Een derde menigte probeerde op te trekken naar het ministerie van Defensie, maar werd door het leger gestopt. Een vierde groep trok naar de ambassades van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Beide landen steunen het optreden van het Egyptische leger.


De Moslimbroederschap blijft er bij dat Morsi in zijn ambt hersteld moet worden en is voornemens dagelijks te blijven demonstreren totdat dit gebeurt. De interim-regering houdt van haar kant vast aan het overgangsplan, volgens welk er begin volgend jaar parlements- en presidentsverkiezingen worden gehouden.


Met Morsi zelf gaat het intussen goed. Hij heeft toegang tot kranten en kan televisie kijken, zei Catherine Ashton, buitenlandchef van de Europese Unie, dinsdag nadat ze twee uur lang met Morsi had gesproken.


Wanneer Ashton precies langsging bij Morsi en waar de bespreking plaatshad, is niet bekendgemaakt. Morsi wordt door het leger op een onbekende plaats vastgehouden. Ashton werd er met een militaire helikopter heen gevlogen. Ze zei niet te weten waar het was. Ook Morsi zelf weet volgens haar niet waar hij gevangen wordt gehouden.


Het is de eerste keer sinds hij op 3 juli werd afgezet dat Morsi bezoek heeft gekregen van iemand anders dan leden van de Egyptische legertop of de veiligheidsdiensten.


Tegen de afgezette president is een gerechtelijk onderzoek gaande, omdat hij tijdens de opstand tegen Hosni Mubarak in 2011 met de Palestijnse Hamas zijn ontsnapping uit de gevangenis zou hebben beraamd. Het interim-presidentschap liet weten dat Morsi geen politieke gevangene is en dat de zaak in handen ligt van justitie.


Ashton zei met Morsi een 'vriendelijk, open en zeer openhartig' gesprek te hebben gevoerd over de politieke crisis in Egypte en 'over de noodzaak om verder te gaan'. Zij bemiddelt in Egypte in een poging een einde te maken aan het geweld in het land.


Maandag zei ze met alle partijen te willen spreken. 'Er moet een overgangsproces zijn waarbij alle politieke groeperingen zijn betrokken. Ook de Moslimbroederschap', aldus Ashton.


Ashton sprak maandag met legerchef generaal Abdul-Fattah al-Sisi, vicepresident Mohammed ElBaradei, interim-president Adly Mansour en vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap. Ze zei aan alle partijen duidelijk te hebben gemaakt dat 'er geen plaats is voor geweld' en dat demonstraties vreedzaam moeten zijn. Op de autoriteiten 'rust een grote verantwoordelijkheid te zorgen dat dit gebeurt', aldus Ashton.


ElBaradei noemde het stoppen van het geweld 'onze prioriteit'. 'Ik accepteer geen geweld zonder juridische basis', zei de vicepresident.


Volgens ElBaradei is er geen plaats voor Morsi in een overgangsregering, omdat hij heeft gefaald als president. Wel zijn de Moslimbroeders volgens hem onderdeel van het politiek proces 'en wij willen graag dat zij daarmee doorgaan', zo zei hij gisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden