Lezersbrieven

Aanhalen diplomatieke banden mag niet ten koste gaan van onderdrukte Turkse Nederlanders

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 20 januari 2018.

Redactie
Turks Nederlandse aanhangers van Erdogan vieren de uitslag van het referendum, april 2017. Beeld anp
Turks Nederlandse aanhangers van Erdogan vieren de uitslag van het referendum, april 2017.Beeld anp

Brief van de dag: Maak een einde aan Turkse kliklijnen

Terwijl premier Rutte geen excuses meer eist van de Turkse regering voor de beledigingen door Erdogan en de diplomatieke banden weer worden aangehaald, blijven maatregelen tegen inmenging uit.

Over twee maanden is het een jaar geleden dat er ongeregeldheden plaatsvonden bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

De diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije staat bij velen nog scherp op het netvlies. Ook de heksenjacht op tegenstanders van het regime-Erdogan in eigen land is bekend. Tienduizenden rechters, journalisten en politieagenten werden opgepakt.

Maar er is weinig aandacht voor de Turkse inmening die voortduurt in Nederland en met name in grote steden problemen oplevert. De grootste ondermijning van onze rechtsorde zijn de Turkse kliklijnen, waar namen van Nederlanders met een Turkse achtergrond zonder juridisch proces als 'schuldig' worden doorgegeven aan de Turkse overheid.

De gevolgen van deze kliklijnen zijn groot voor de verklikte personen en familie in Turkije. Door uitspraken die hier in Nederland worden gedaan, worden familieleden en personen in Turkije gevangengenomen, vervolgd, gemarteld en onderdrukt. Onze fractiegenoot Turan Yazir werd eveneens weggezet als terrorist door de ook in Nederland verkrijgbare Turkse krant Sabah. De gemeenteraad reageerde direct met een inmiddels gewonnen rechtszaak.

Een adequate reactie vanuit Den Haag blijft echter uit. Terwijl Rutte en Erdogan de diplomatieke banden aanhalen, blijven maatregelen tegen de kliklijnen uit. Het kabinet geeft zelfs aan geen aanwijzingen voor een kliklijn op het Turkse consulaat te hebben, terwijl dit meerdere keren door getuigen en in media naar voren is gebracht.

Daarnaast is er geen verdere aanscherping van beleid om vormen van buitenlandse inmenging door middel van financiële stromen via Turkse religieuze organisaties tegen te gaan. Enkel reactief werden enkele Nederlandse Erdogan-aanhangers die zich misdroegen veroordeeld. Kortom: een integrale aanpak tegen inmenging is nodig.

Het aanhalen van de diplomatieke banden met Turkije mag niet ten koste gaan van Turkse Nederlanders die worden onderdrukt als gevolg van inmenging.

Christine Eskes, fractievoorzitter CDA Rotterdam

Geannuleerde treinen als gevolg van de westerstorm afgelopen donderdag. Beeld anp
Geannuleerde treinen als gevolg van de westerstorm afgelopen donderdag.Beeld anp

Code Rood

Hierbij stel ik voor de naam NS, Nederlandse Spoorwegen, te veranderen in DR, Dutch Railways. Dat past beter bij cancelled.

J. Bouman, Elburg

Risico lopen

Over de aanvaardbaarheid van aardbevingsrisico's heeft de commissie-Meijdam eind 2015 advies uitgebracht. Dit advies is door de NAM overgenomen. Het komt erop neer dat de kans om een deel van je huis op je hoofd te krijgen en daardoor te overlijden in Groningen ongeveer duizend keer zo groot is als in de rest van het land.

Ben Ale, emeritus hoogleraar veiligheidskunde, Delft

En nu doorpakken

Nu maar hopen dat de Europese commissie voor Visserij eens durft door te pakken na het pulsvisbesluit met een algeheel vangstverbod in paaitijd voor alle landen. In het paaiseizoen van snoek en snoekbaars wordt die vis met rust gelaten om de soort te beschermen.

Schol, tong maar ook rode poon en wijting en sardines krijgen geen rust om te paaien. Sinds het pulskorvissen zijn de quota sneller vol gevist omdat men gewoon meer vangt. En men vist dus door in de paaitijd. De Nederlandse vissers zijn net als de boeren, ze willen altijd meer.

Het gereguleerd toelaten van deze vangstmethode voor de overige maanden van het jaar voor alle visserijlanden hoeft geen probleem te zijn. Daarnaast heeft deze vangstmethode in ieder geval nog het voordeel van de twijfel wat betreft de zoektocht naar verantwoorder vissen met minder schade.

Ik zou willen oproepen dit moment te gebruiken om met financiële ondersteuning van diezelfde Visserij-commissie echt een grote stap te zetten in de ontwikkeling van duurzame verse vis.

Wim van der Wiele, Alkmaar

Leve de Franse auto

Dat er in Nederland wrevel is ontstaan richting Frankrijk door het Europese visserijbesluit, is zeer begrijpelijk, maar om daar nou in deze tijd van voortdurend noodzakelijke factchecking op te reageren met een meer uit indrukken dan feiten bestaande brief, zoals die van E. Oterdoom van 18 januari over 'het hopeloos verouderde Frankrijk' dat het niet kan hebben dat andere landen innovatiever zijn...

Ze beweren dat pulsvissen slecht is voor het milieu, schrijft hij. 'Nee dan zo'n filterloze Peugeotdiesel, die is goed voor het milieu.' Laat ik me hier beperken tot één enkele opmerking waar ik verstand van heb: de filterloze Peugeotdiesel. Peugeot was in 2000 het eerste automerk met een antiroetfilter (FAP) en zal binnenkort het eerste merk zijn dat een dergelijk filter ook op benzinemotoren gaat toepassen. Renault had als een van de eerste merken meerdere full electric modellen in het gamma.

J. Melisse, Roosendaal

Goed zaak, Mauritshuis!

De buste van Johan Maurits is verwijderd uit het Mauritshuis. Een goede zaak! Laten we ons verleden voor eens en voor altijd reinigen van ongerechtigheden. Om te beginnen kan natuurlijk het Mauritshuis zelf worden afgebroken. En als we toch bezig zijn: de panelen van de Gouden Koets: overschilderen met prenten van Rien Poortvliet.

Piet Hein zijn naam is klein, zijn daden benne groot en In een blauwgeruite kiel schrappen uit Kun je nog zingen zing dan mee. Het beeld van P.C. Coen in Hoorn: vervangen door een van Frans Bauer (de gewone Nederlander) en iedere zes jaar (gelijk met de burgemeestersverkiezing) de bevolking laten stemmen over de vraag wiens standbeeld ervoor in de plaats moet komen.

Ook in Hoorn: van het beeldhouwwerk van de jongens van Bontekoe moet minstens één jongen plaats maken voor een meisje, en over genderneutraal gesproken: de Nachtwacht twintig (blanke!) mannen en één vrouw weg ermee! Het aandelenbewijs van de VOC ...in de papierversnipperaar! Het Puttertje van Carel Fabritius (dierenmishandeling): laten liggen onder de puinhopen van het Mauritshuis.

Ik ben er niet zeker van of de Hoeken dan wel de Kabeljauwen uit de geschiedenis geschrapt moeten worden, maar een daartoe ingestelde commissie kan daar ongetwijfeld een correct besluit over nemen. Evenals over alle gevallen die mij nu niet zo gauw te binnen schieten.

Eric Augusteijn, Schiermonnikoog

Eric Augusteijn: 'Laten we ons verleden voor eens en voor altijd reinigen van ongerechtigheden. Om te beginnen kan natuurlijk het Mauritshuis zelf worden afgebroken.' Beeld Bas van der Schot / de Volkskrant
Eric Augusteijn: 'Laten we ons verleden voor eens en voor altijd reinigen van ongerechtigheden. Om te beginnen kan natuurlijk het Mauritshuis zelf worden afgebroken.'Beeld Bas van der Schot / de Volkskrant

Mogen we nog wel wandelen?

Ongeveer 20 km ten oosten van Nijmegen ligt net over de grens de stad Kleef/Kleve. Deze plaats wordt door Nederlanders druk bezocht om te winkelen, maar ook vanwege de natuur en de cultuur (o.a. Haus Koekkoek en Museum Kurhaus).

In 1649 werd Johan Maurits van Nassau-Siegen voor zijn bijdrage in de strijd tegen de Spanjaarden door zijn vriend de keurvorst van Brandenburg benoemd tot stadhouder van Kleef. Zijn stadhouderschap was voor de stad Kleef een economische en culturele bloeiperiode. Tevens voerde Johan Maurits een politiek van religieuze tolerantie.

Hij haalde de architect Jacob van Campen (van het Paleis op de Dam) naar Kleef voor de aanleg van schitterende parklandschappen in classicistische stijl. Ook legde hij de Nassauerallee aan, omzoomd met zeshonderd Hollandse lindebomen, die diende als voorbeeld voor Unter den Linden in Berlijn. De goed onderhouden parken en de Nassauerallee zijn er nog steeds en nodigen iedereen, maar juist Nederlanders, uit voor een boeiende wandeling.

Wellicht is het een idee voor het Mauritshuis in Den Haag het beeld van Johan Maurits uit het depot te halen en in bruikleen te geven aan het Kleefse Museum Kurhaus. Zij zullen er vast en zeker heel blij mee zijn en er ook een geschikte plek voor weten.

Jo Bormans, Wijchen

Van twijfelachtig allooi

Om consensus te vinden in de discussie over wel of niet weghalen uit de openbare ruimte van de namen van vroegere helden met een twijfelachtige reputatie (naar de normen van nu), stel ik de volgende oplossing voor: hun namen worden verwijderd van 'ereplaatsen' (standbeelden, bruggen, straten enzovoorts). In plaats daarvan worden doodlopende straten en steegjes (die, waar je 's avonds niet wilt komen) beschikbaar gesteld om hun historische bekendheid te behouden. Zo weet iedereen die een doodlopende straat inloopt dat de straatnaamgever van historisch twijfelachtig allooi is.

Sjaak van Vliet, Beek

Leve de kat

Gaan we terug naar de middeleeuwen? Ook toen was het legitiem om katten te vermoorden. De schrijver van het artikel over katten zou eens hier op het platteland moeten komen wonen. Zonder katten zijn we overgeleverd aan muizen- en rattenplagen. En reken maar dat die wat kunnen vernielen en ziekten verspreiden.

Ik heb 40 jaar katten gehad en daar zaten bijzondere exemplaren bij. Katten waarmee ik een bijzondere band had. In een jaar tijd ben ik drie katten kwijtgeraakt, omgebracht door kattenhaters.

En met dit artikel, nota bene een kop op de voorpagina, geven jullie deze dierenbeulen legitimiteit.

Jurjen Huisman, Finsterwolde

null Beeld Bas van der Schot / de Volkskrant
Beeld Bas van der Schot / de Volkskrant

Knappe prestatie

Zoals in één krant (van 19 januari) Peter Giessen bericht over de Fransen en Patrick IJzendoorn over de Engelsen.

Peter: Franse varkens bijten van zich af; Patrick: Verovert Macron het hart van May?

De treffende kop, de puntige inhoud en het hartige toetje; alles klopt. Knappe prestatie.

Heerlijk die francofiele en anglofiele correspondenten die buitenlanders voor ons vertalen. Ook vanuit Berlijn ontrafelt Sterre Lindhout de Duitse ziel voor ons op een speelse, gedegen manier. Dank daarvoor!

Noud Vermeulen, Heeze

Scooterrijders

Maurice van Oosten van de in Rotterdam gevestigde Stichting Scooterbelang concludeert dat de scooter in het verdomhoekje zit. Als medeweggebruiker wil ik scooterrijders graag een hart onder de riem steken, want er is niets vervelender dan dat je scooterplezier wordt bedorven door mensen die willen dat je je sociaal en verantwoordelijk gedraagt.

Dus, scooterrijders, bekijk het positief. Hoewel het vervelend is dat mensen klagen over je uitlaatgassen, hoef je er tenminste zelf niet doorheen te rijden. Het is niet leuk dat mensen last hebben van je geluidsoverlast, maar je hoeft er gelukkig zelf niet doorheen te slapen. Het is jammer dat zowel automobilist als fietser als voetganger je hekelt, maar je scooterpret is het waard.

Thom Ankersmit, Hengelo OV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden