Aangifte van meineed tegen officier justitie

Officier van justitie mr. N. Leeman heeft meineed gepleegd in de strafzaak tegen burgemeester H. Zijlmans van Beuningen. Dat stelt A....

Leeman werkt in het arrondissement Zwolle. Van Bergen beschikt over een handgeschreven briefje van Leeman, waaruit diens meineed zou blijken.

Zijlmans moest voor de rechter verschijnen omdat hij een plan beraamd zou hebben om afvalondernemer Burgers uit Weurt gedwongen te laten opnemen in een psychiatrische inrichting. Burgers viel al geruime tijd werknemers van afvalverwerker ARN in zijn dorp lastig. Zijlmans zat in de Raad van Commissarissen van de ARN. De rechtbank sprak de burgemeester vrij, omdat de rijksrecherche geen bewijs had gevonden voor zo'n complot.

Leeman, die bij de gedwongen opname van Burgers betrokken was, verklaarde tegenover de rijksrecherche tweemaal onder ede dat hij nooit met Zijlmans gesproken had over een maatregel tegen de afvalbaas op grond van de wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen.

Van Bergen legde echter de hand op een briefje dat Leeman een maand voor de opname van Burgers schreef aan zijn collega mr. J. Stikkelman, gebiedsofficier van justitie in Weurt. Daarin schrijft Leeman dat hij met Zijlmans en anderen gesproken heeft over Burgers. 'De man is zo gestoord als een deur', stelt hij. 'Afgesproken dat - wanneer Burgers wordt gehoord door de politie - de crisisdienst RIAGG meneer zal zien en zonodig BOPZ-maatregelen zal treffen.' Dat gebeurde vervolgens op 2 december 1997.

Volgens Van Bergen heeft Leeman met zijn valse verklaringen proberen te voorkomen dat hij medeplichtig zou worden aan de strafbare feiten waarvan Zijlmans werd verdacht.

Omdat Leeman onder ede ontkende dat er afspraken waren gemaakt over gedwongen opname van Burgers, kon de rijksrecherche het bewijs daarvan niet rond krijgen, meent Van Bergen. Dat heeft er aldus de aangever toe bijgedragen dat Zijlmans vrijgesproken is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.