Aangifte tegen VVD-voorzitter Keizer voor oplichting

Tegen VVD-voorzitter Henry Keizer is aangifte gedaan voor oplichting bij zijn omstreden overname van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Aangever is economische luis in de pels Pieter Lakeman, voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) en bekend van zijn verbeten strijd tegen de failliete DSB-bank.

Redactie
De in opspraak geraakte VVD-voorzitter Henry Keizer verlaat het partijkantoor na een bijpraatsessie over zijn omstreden zakendeal uit 2012. Beeld anp
De in opspraak geraakte VVD-voorzitter Henry Keizer verlaat het partijkantoor na een bijpraatsessie over zijn omstreden zakendeal uit 2012.Beeld anp

Lakeman verwijt Keizer dat hij de leden van de Facultatieve heeft misleid. De vereniging is 'willens en wetens voor miljoenen euro's lichter gemaakt', aldus Lakeman tegen EenVandaag. 'Ik heb veel zwendels meegemaakt. Dit slaat echt alles.'

De VVD noch Keizer wilden tegen EenVandaag reageren op de berichtgeving. Ook is nog niet duidelijk of justitie overgaat tot vervolging. De aangifte is te lezen op de site van EenVandaag.

undefined

Integriteitsonderzoek

Keizer kwam eind april in opspraak nadat Follow The Money, een platform voor onderzoeksjournalistiek, onthulde hoe hij uitvaartorganisatie De Facultatieve in 2012 voor een schijntje kon overnemen. Keizer heeft zijn voorzitterstaken van de VVD tijdelijk neergelegd in afwachting van een integriteitsonderzoek van zijn eigen partij.

De Facultatieve, waarvan Keizer al sinds 1998 bestuursvoorzitter was, komt voort uit de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie die in 1874 werd opgericht om cremeren in Nederland te legaliseren. Deze vereniging, waaraan Keizer als adviseur van het bestuur verbonden was, was voor 100 procent aandeelhouder van het bedrijf, totdat de aandelen in 2012 werden verkocht aan Keizer en zijn zakenpartners.

Volgens de eigen accountant had het bedrijf, B.V. Beheermaatschappij De Facultatieve, op het moment van de overname een waarde van 34 miljoen euro. Keizer en zijn partners betaalden slechts 12,5 miljoen voor alle aandelen. Het overgrote deel daarvan (ruim 12 miljoen) werd gefinancierd met het dividend dat aan de vereniging zou worden uitgekeerd en door een lening aan de beheermaatschappij. Keizer en zijn drie mededirectieleden financierden zelf slechts 30 duizend euro.

Meer over de kwestie Keizer

Een deel van de VVD'ers wil dat Keizer zich terugtrekt
'Zo'n deal heb ik nog nooit voorbij zien komen. Deze transactie is niet ethisch geweest.'

De VVD en integriteitskwesties
De VVD haalt de laatste jaren vaker dan andere partijen het nieuws met integriteitskwesties. Toeval of partijcultuur?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden