Aangifte tegen Van Gogh museum om discriminatie

Het zal niet vaak gebeuren: bezoekers van het Van Gogh Museum die bij de ingang de vraag krijgen voorgelegd waarom ze eigenlijk de schilderijen komen bekijken. Het overkwam de Amsterdamse Jaouad, toen die vorige week in de rij stond. Een vervelende en denigrerende ervaring, stelt hij. Hij heeft een klacht ingediend en aangifte gedaan.

Het Van Gogh museum. Beeld epa
Het Van Gogh museum.Beeld epa

Op steeds meer plekken waar veel mensen samenkomen, gebeurt het: profiling. Speciaal getraind personeel scant de menigte op verdachte personen. Bij afwijkende situaties mogen ze bezoekers gericht vragen stellen over wat ze komen doen. Ook het Van Gogh Museum maakt er gebruik van.

Jaouad zou met zijn onlangs verkregen 'VIP-kaart' van de BankGiro Loterij gratis naar binnen kunnen. Eenmaal in de rij werd hij aangesproken door een profiler. 'Wat kom jij hier doen?', zou die hem hebben gevraagd. 'In de rij voor mij stonden alleen blanke mensen, ik was de enige met een Marokkaans uiterlijk. Ik werd als enige aangesproken', aldus Jaouad, die zijn verhaal deed op de website Nieuws.marokko.nl. Hij wilde zijn verhaal daarna desgevraagd niet nader toelichten.

Als Jaouad boos wordt en een klacht wil indienen, stuurt de beveiliging hem naar buiten. Het gesprek dat daar volgt, wordt door Jaouad opgenomen met zijn telefoon. Te horen is hoe Jaouad fulmineert over het feit dat hij uit de rij is gepikt 'omdat hij een Marokkaan is', terwijl hij 'gewoon de schilderijen wil zien'. 'Waarom wil je ze zien dan? Wat is je doel hier?', vraagt een van de medewerkers, die benadrukt dat hij graag 'een normaal gesprek' met Jaouad wil voeren.

Jaouad mag het museum daarna niet meer in. Woedend dient hij een klacht in bij het Meldpunt tegen Discriminatie en Moslimhaat. Ook doet hij aangifte bij de politie wegens discriminatie.

Tekst gaat verder onder het beeld.

'Servicegesprek'

Het museum stelt in een verklaring dat de profiler met Jaouad een 'servicegesprek' wilde voeren. 'Deze gesprekken zijn erop gericht om bezoekers bijvoorbeeld wegwijs te maken in het wachtrijgebied of bezoekers te informeren over stallingsmogelijkheden voor hun bagage', aldus de verklaring.

Volgens het museum reageerde Jaouad vrijwel meteen nadat hij werd aangesproken agressief en 'leek hij niet meer voor rede vatbaar'. Toen ook het gesprek buiten niet voor kalmte zorgde, werd hij 'op basis van zijn geagiteerde gesteldheid' de toegang tot het museum ontzegd. Het museum benadrukt dat het 'nooit bezoekers op grond van nationaliteit zal weigeren'.

Jaouad denkt eerder aan een verkapte verdachtmaking dan een servicegesprek. 'Ik had geen tas bij me, stond gewoon rustig te wachten en heb aan niemand gezeten, waarom pikken ze mij uit de rij? Wat voor mij een leuke interessante middag in een museum moest worden, is mij afgenomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden