Update

Aangifte tegen twee neurochirurgen Medisch Spectrum Twente

Letselschadespecialist Yme Drost doet aangifte tegen twee neurochirurgen van het Medisch Spectrum Twente wegens hun mogelijke betrokkenheid bij door voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur gepleegde strafbare feiten.

Exterieur van Medisch Spectrum Twente in Enschede. Beeld anp

Eerder vandaag werd bekend dat de Twentse neuroloog, tegen wie vandaag een rechtszaak begint, overbodige hersenoperaties heeft laten uitvoeren op een aantal gezonde mensen.

In totaal zouden dertien patiënten op aanwijzing van de neuroloog zo'n ingreep hebben ondergaan, blijkt uit aanvullend onderzoek door het Medisch Spectrum Twente.

Het MST zegt dat één chirurg voorlopig zijn werk niet meer uitoefent. Volgens Drost waren er echter twee chirurgen betrokken bij de operaties. Drost doet aangifte namens drie mensen die hij vertegenwoordigt en die een hersenoperatie ondergingen.

Verkeerde diagnoses
Jansen Steur stelde bij tientallen patiënten ten onrechte diagnoses als alzheimer, parkinson en MS. De rechtszaak tegen hem begint met een regiezitting waarin wordt bepaald of er nog onderzoek moet plaatsvinden voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Rene Brouwer van de raad van bestuur van het ziekenhuis sprak vanochtend in het Radio 1 Journaal van een droeve ontwikkeling.

Het onderzoek richtte zich op 120 patiënten van Steur. 'Bij dertien van hen bestaan op basis van de beschikbare gegevens vraagtekens of Jansen hen wel op terechte gronden voor operatie heeft doorverwezen', staat in een verklaring van het ziekenhuis.

Gedupeerden
In 2005 trok letselschadeadvocaat Yme Drost met ruim twintig gedupeerde patiënten aan de bel. Ze wilden onderzoek naar de handelwijze van de neuroloog. Na zijn vertrek uit het MST bleef Jansen Steur tegen de afspraken in werkzaam als neuroloog bij twee ziekenhuizen in Duitsland.

Drost deed begin 2009 aangifte bij het Openbaar Ministerie, dat begon met een gerechtelijk vooronderzoek. Bij de advocaat hebben zich bijna 200 patiënten gemeld, van wie er 105 een claim hebben ingediend. Inmiddels is tussen de 1 en 2 miljoen euro uitgekeerd aan de gedupeerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden