Aangifte tegen SP-statenlid om schending geheimhouding

De Brabantse commissaris van de koningin F. Houben heeft aangifte bij justitie gedaan tegen SP-statenlid R. Roovers wegens schending van de geheimhoudingsplicht van vertrouwelijke stukken....

'De betrouwbaarheid van de overheid naar derden staat op het spel', aldus Houben. Hij heeft hoofdofficier van justitie Craemer verzocht te onderzoeken of het Statenlid vervolgd kan worden. Volgens de commissaris heeft Roovers artikel 25 van de Provinciewet overtreden. Op grond daarvan kan GS aan Provinciale Staten een geheimhoudingsplicht opleggen met betrekking tot officiële stukken.

Roovers is fel tegen de voorgenomen overname van BBA door het Franse concern CGEA. Volgens het statenlid is aan de verkoop een bezuinigingsoperatie gekoppeld om de winstgevendheid op te krikken. Hij vreest voor 'een kaalslag van het openbaar vervoer in Brabant'. De SP'er hoopt die ontwikkeling met de openbaarmaking van de vertrouwelijke stukken af te kunnen wenden.

Donderdag praat de statencommissie voor verkeer en vervoer over de overname. Een week later valt de beslissing in Provinciale Staten. CGEA wil 102 miljoen gulden betalen voor BBA, dat voor 46 procent eigendom is van de provincie. De overige aandelen zijn in bezit van Connexxion en enkele Brabantse steden.

Volgens Houben heeft CGEA om een vertrouwelijke behandeling gevraagd vanwege bedrijfsgevoelige informatie in de stukken. Maar statenlid Roovers beroept zich op de Wet Openbaarheid van Bestuur en zegt dat de provincie 'geen poot heeft om op te staan'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden