Aangifte tegen minister Egypte om bloedbaden

Vier Egyptische Nederlanders hebben donderdag bij het Team Internationale Misdrijven van het landelijk parket in Rotterdam een aanklacht wegens misdaden tegen de menselijkheid ingediend tegen de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Mohamed Ibrahim.

President Mohamed MursiBeeld afp

De mannen beschouwen zich als slachtoffer van het buitensporig geweld waarmee politie en leger vorig jaar in Caïro demonstraties neersloegen tegen het afzetten van president Mohamed Morsi.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) riep vorige maand alle VN-lidstaten op de daders te vervolgen. 'Velen zijn nog steeds aan de macht en hebben veel om zich voor te verantwoorden', zei directeur Kenneth Roth. Mogelijk is daarin nu een rol weggelegd voor Nederland. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag kan geen rol spelen in de zaak, omdat Egypte niet is aangesloten bij het hof.

De advocaat van de vier Egyptische Nederlanders, André Seebregts, denkt dat de zaak goede kans maakt in behandeling te worden genomen. Hij ziet voldoende grond voor vervolging en veroordeling. De door Seebregts verzamelde bewijzen zijn opgenomen in de stukken die hij gisteren in Rotterdam heeft ingeleverd. Hij zegt geen details te kunnen vrijgeven.

Details staan al volop in het vorige maand door HRW gepubliceerde rapport All According to Plan, over het bloedbad van 14 augustus vorig jaar op het Rabaa-plein in Caïro, waar minstens duizend aanhangers van Morsi en zijn Moslimbroederschap werden doodgeschoten.

Na afloop van het bloedbad op het Rabaaplein zei minister Ibrahim dat 'alles volgens plan' was verlopen. Bij diverse andere betogingen in de maanden juli en augustus kwamen nog enkele honderden mensen om.

Team Internationale Misdrijven

Als justitie de aanklacht in behandeling neemt, zal het onderzoek in handen komen van het Team Internationale Misdrijven van de landelijke recherche, in samenwerking met het landelijk parket. Team en parket hebben sinds de invoering van de Wet Internationale Misdrijven (WIM) in 2003 een groot aantal zaken op zich genomen tegen mensen die werden verdacht van oorlogsmisdrijven, genocide of misdaden tegen de menselijkheid.

Meestal waren dat buitenlanders (vaak asielzoekers) die zich in Nederland bevonden. Maar ook Nederlanders zijn vervolgd, zoals de zakenman Frans van Anraat, die grondstoffen voor chemische wapens had geleverd aan de Iraakse dictator Saddam Hussein. Daarmee werd genocide gepleegd op de Koerden.

De vier indieners van de aanklacht zijn in Nederland wonende Egyptenaren met de Nederlandse nationaliteit. Een van hen was aanwezig toen de bezetting door betogers van het Rabaa­plein met geweld werd beëindigd. De anderen namen deel aan demonstraties op 8 en 27 juli in Caïro.

Volgens advocaat Seebregts raakte een van de vier daarbij gewond. De anderen 'stonden midden in een kogelregen'. Hun identiteit wil hij niet bekendmaken, vanwege hun veiligheid en vooral die van hun familie in Egypte.

Drie jaar geleden stelde het Openbaar Ministerie een zogeheten 'aanwijzing' op voor hoofden van parketten die te maken krijgen met internationale misdrijven. Daarin staat dat een zaak alleen wordt geopend bij 'voldoende reëel perspectief op succesvolle opsporing'.

Daarmee wordt volgens Seebregts niet bedoeld dat de verdachte daadwerkelijk in de kraag moet worden gevat. 'Er moet een reële kans op veroordeling zijn, eventueel in absentie.'

Nederland is volgens HRW een voorbeeld voor alle landen die werk willen maken van het vervolgen van elders gepleegde oorlogsmisdrijven, genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De speciale eenheden daarvoor bij politie en justitie doen geweldig werk, staat in een woensdag verschenen onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden