nieuwscoronavirus

Aangifte tegen dj en Radio 10 om corona-carnavalslied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’

Het was bedoeld als satire vanwege de coronacrisis, maar het carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen heeft de woede gewekt van veel Chinese Nederlanders. In een verklaring noemen 57 Chinees-Nederlandse organisaties het nummer ‘discriminerend en haatzaaiend’. Ook is er aangifte gedaan tegen dj Lex Gaarthuis en Radio 10.

Redactie
Toeristen in de binnenstad van Amsterdam nemen voorzorgsmaatregelen tegen besmetting van het coronavirus. Beeld Pauline Niks
Toeristen in de binnenstad van Amsterdam nemen voorzorgsmaatregelen tegen besmetting van het coronavirus.Beeld Pauline Niks

In het liedje, bedacht door Gaarthuis, was vrijdag onder andere te horen ‘het komt allemaal door die stink-Chinezen’. Ook wordt gezongen ‘Vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen’.

‘Wij leven al meer dan honderd jaar in vrede en harmonie met iedereen in Nederland, en daarbij tolereerden wij ook de vele grappen over Chinezen’, aldus de verklaring van de Chinese gemeenschap die via de NOS naar buiten werd gebracht. ‘Maar door dit lied is er een grens overschreden. Een lied over het coronavirus maken met het doel daarop te dansen en lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend.’ Ook het meldpunt anti-discriminatie heeft veel meldingen ontvangen over het lied.

Een online petitie tegen het carnavalslied was maandag ondertekend door een kleine 40 duizend personen. In de petitie, getiteld ‘Wij zijn geen virussen’, wordt Radio 10 opgeroepen excuses aan te bieden aan de Chinese gemeenschap in Nederland. ‘Dit treft niet alleen iedereen die Chinees is, maar ook alle Nederlanders met Aziatische achtergrond’, staat te lezen in de petitie. ‘Een ziekte, een virus, daar maak je geen grapjes over. Zouden we ook lachen als het lied over kanker zou gaan? Genoeg is genoeg.’

‘Satire met een knipoog’

Gaarthuis en Radio 10 boden in het weekeinde hun excuses aan nadat ze werden bedolven onder de kritiek. De dj zei dat het lied was bedoeld als ‘satire met een ontzettend vette knipoog’ en dat hij niemand wilde kwetsen. Gaarthuis bekende ‘geraakt’ te zijn dat mensen aanstoot hadden genomen aan de tekst. Hij sprak van een ‘inschattingsfout’.

Het liedje werd door hem en Radio 10 online verwijderd. Gaarthuis: ‘Wij maken ook bij satire en humor altijd een afweging of het zijn doel niet voorbij schiet en ik moet constateren dat dat hier voor een aantal personen wel is gebeurd.’ Radio 10 sprak van een ‘satirische inhaker op de actualiteit’ die tot hun spijt door ‘velen als zeer pijnlijk’ werd ervaren.

‘We moeten Nederland, ons tweede vaderland, beschermen zonder paniek te zaaien’

Ruim 70.000 Chinezen wonen in Nederland. Ze doen in stilte hun uiterste best om Nederland, hun tweede vaderland, tegen het virus te beschermen. Maar ze worden met argwaan bekeken. ‘Nederlanders schelden Chinese kinderen uit voor ‘virus-Chinees.’

Ja, ik ben van Chinese komaf, maar ik weet niets van het coronavirus

Chinese Nederlanders staan opeens in het brandpunt van de belangstelling, maar dat brengt vooral de blinde vlekken en stereotypen naar boven, merkt gastcolumnist Pete Wu tot zijn schrik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden