NieuwsKamerdebat Irak-aanval

Aangifte tegen Denk-Kamerlid Öztürk die Irak-aanval moord noemde

Ruim zeshonderd militairen en veteranen doen aangifte tegen Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk (Denk). Tijdens het Kamerdebat noemde hij de Nederlandse luchtaanval, die tientallen Iraakse burgers in 2015 het leven kostte, ‘moord’. Öztürk zou zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan het zaaien van haat, belediging en laster.

Redactie
Denk-Kamerlid Öztürk) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Nederlands bombardement in Irak. Beeld ANP
Denk-Kamerlid Öztürk) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Nederlands bombardement in Irak.Beeld ANP

Onder de mensen die de aangifte onderschrijven, is ook Mart de Kruif, de vorige baas van de landmacht. Öztürk beledigt luchtmachtpiloten en kan bovendien extremisten op de gedachte brengen dat wraak gerechtvaardigd is, zegt advocaat en initiatiefnemer Michael Ruperti.

De gewraakte term viel dinsdagavond in het Kamerdebat over de luchtaanval. Het kwam Öztürk meteen op een schrobbering te staan van voorzitter Khadija Arib en vrijwel alle andere aanwezige Kamerleden. Ze vroegen hem zijn woorden terug te nemen, maar hij weigerde. De nabestaanden spreken ook van moord, zo stelde hij.

Öztürk zegt nu dat hij verkeerd is begrepen. Hij wil ‘rechtzetten’ dat hij niet bedoelde dat de Nederlandse vliegers ‘willens en wetens mensen hebben vermoord’. ‘Dat heb ik niet gezegd.’ Hij probeerde naar eigen zeggen de gevoelens van de slachtoffers uit te drukken. Het Denk-Kamerlid wil graag met piloten in gesprek om uit te leggen wat hij precies bedoelde, zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden