Aangifte oplichting en fraude

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven heeft aangifte van oplichting en valsheid in geschrifte gedaan tegen een voormalige projectmanager die was ingehuurd voor de verplaatsing van een woonwagenkamp in de stad. PvdA-wethouder Staf Depla schat dat de gemeente voor 1 miljoen euro is opgelicht.


De man zou valse, te hoge taxaties hebben opgevoerd voor de verplaatsingskosten van 32 woonwagens, de verhuisvergoeding alsmede schadekosten tijdens de verhuizing en op de nieuwe locatie.


De gemeente heeft in totaal 2,9 miljoen euro betaald aan de woonwagenbewoners. 'Daarvan is 2,2 miljoen euro gebaseerd op taxaties die niet deugdelijk zijn', aldus Depla woensdagmiddag. 'Maar dat wil niet zeggen dat dat hele bedrag onterecht is uitgekeerd, want er zijn wel degelijk kosten gemaakt voor transport, verhuizing en schades. We schatten dat er krap een miljoen te veel is betaald.'


Dinsdagavond heeft het gemeentebestuur de gemeenteraad ingelicht over de vermoedelijke fraude. De kwestie kwam aan het rollen in de zomer van 2011, toen de gemeente 'een integriteitsmelding kreeg over onterechte betalingen aan woonwagenbewoners'. De gemeente schakelde Hoffmann Bedrijfsrecherche in om de melding te onderzoeken.


Uit dat onderzoek kwam naar voren dat op basis van de taxaties en facturen geen sprake was van onterechte betalingen, maar dat Hoffmann zelf de taxaties niet kon beoordelen. De gemeente besloot nader onderzoek te doen naar de deugdelijkheid van de taxaties, door interne en externe controleurs. De conclusie, aldus het gemeentebestuur in een brief aan de gemeenteraad: 'Er is een ernstig vermoeden dat er valsheid in geschrifte is gepleegd door de ingehuurde ex-medewerker in dit project door het opstellen van valse taxaties, bedragen in andere taxaties aan te passen en zo de organisatie te misleiden.'


Depla: 'Er is geen zelfverrijking geconstateerd. Maar dat wil niet zeggen dat er geen sprake was van zelfverrijking. Dat moeten politie en justitie uitzoeken. De man heeft de taxaties zelf gemaakt. Het kan ook zijn dat hij daarmee het proces wilde versnellen. Als je veel betaalt, zijn bewoners eerder bereid mee te werken.'


Als dat laatste het geval is, dan zou de gemeente 1 miljoen euro te veel hebben betaald aan de woonwagenbewoners. Volgens Depla is uit de onderzoeken 'geen intimidatie en geweld geconstateerd'. Het is volgens hem juridisch vrijwel onmogelijk om het geld terug te halen, aangezien alle contracten, taxaties en andere documenten netjes door alle partijen zijn ondertekend. Wel heeft de gemeente per abuis aan vier families twee keer een verhuisvergoeding betaald. Dat bedrag kan wel worden teruggevorderd.


Uit de onderzoeken blijkt ook dat diverse ambtenaren hebben gefaald bij het toezicht. Tegen hen zijn disciplinaire maatregelen getroffen. Volgens Depla waren ook de systemen in de organisatie waren onvoldoende op orde.


In totaal heeft de verhuizing van 32 woonwagenfamilies van het woonwagenkamp aan de Joost de Momperstraat 8 miljoen euro gekost. Het kamp moest weg omdat er een nieuwbouwwijk was gepland.


De gemeente Eindhoven heeft in 2011 het contract met de projectmanager verbroken. De manager was gisteren onbereikbaar voor commentaar.


OOK ANDERE STEDEN OP KOSTEN DOOR WOONWAGENS


Ook andere gemeenten worstelen of hebben geworsteld met de verhuizing van woonwagenbewoners. Zo werd vorige maand bekend dat de gemeente Maastricht zelfs 1 miljoen euro heeft betaald aan een woonwagenbewoner en zijn twee zonen voor de verplaatsing van drie woonwagens. De werkelijke verplaatsingskosten zouden slechts 95 duizend euro hebben bedragen. De kwestie leidde tot een flinke rel. De VVD, die samen met PvdA, GroenLinks en D66 in het college zit, dreigde zelfs met een raadsonderzoek. De oppositie eiste vorige week volledige uitleg over de hoge verplaatsingskosten en ontbrekende facturen. Ook een Europese subsidie voor de sanering van het destijds beruchte woonwagenkamp Vinkenslag dreigt door de affaire gekort te worden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden