Aangifte Moszkowicz tegen kabinet 'volstrekt waanzinnig'

Bram Moszkowicz, politiek leider van de nieuwe politieke partij VNL, doet maandag bij de politie aangifte tegen de Nederlandse staat. Het huidige asielbeleid is volgens de ex-advocaat strafbaar. 'Volstrekt waanzinnig', oordeelt oud-hoogleraar strafrecht Theo de Roos.

Frank Hendrickx
Bram Moszkowicz. Beeld anp
Bram Moszkowicz.Beeld anp

Moszkowicz en Kamerlid Joram van Klaveren, tweede man van Voor Nederland (VNL), menen dat premier Mark Rutte en zijn kabinet illegaal handelen door Syrische asielzoekers binnen te laten. Ze zouden artikel 99 (tegen opzettelijk benadelen van Nederland) en artikel 104 (tegen onderdak bieden aan de vijand) van het Wetboek van Strafrecht overtreden. Daarom willen ze dat het Openbaar Ministerie een onderzoek begint tegen de rechtspersoon Staat der Nederland.

Volgens Van Klaveren heeft VNL zich de afgelopen drie weken laten voorlichten door 'juridische experts'. Er zou op z'n minst een 'minimale grond' zijn voor een aangifte. Van Klaveren: 'We hebben gezegd dat we er alles aan zullen doen om het huidige asielbeleid te stoppen. Dit hoort er ook bij.'

Kort geding

Volgens Theo de Roos, raadheer en voormalig hoogleraar strafrecht, is de actie van Moszkowicz en Van Klaveren 'volstrekt waanzinnig'. 'Het is zo vergezocht dat het moeilijk is om er serieus commentaar op te geven. Het huidige asielbeleid is democratisch gelegitimeerd handelen en kan dus niet wederrechtelijk zijn. Wat volgt? Aangifte tegen commentatoren die voor het opnemen van Syrische vluchtelingen zijn? Zo kun je wel aan de gang blijven.'

In 2012 probeerde Moszkowicz als advocaat van Geert Wilders via de rechter te voorkomen dat het kabinet zou instemmen met het Europese noodfonds ESM. Dat kort geding ging kansloos verloren.

In de peilingen staat de partij van de voormalige advocaat momenteel op hoogstens één zetel.

VNL-leider Moszkowicz. Beeld anp
VNL-leider Moszkowicz.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden