Aangifte klant moet bedrag buit kluisjesroof duidelijk maken

Of de werkelijke omvang van de buit van de kluisjesroof bij de Rabobank in Amsterdam ooit duidelijk wordt, hangt af van de aangiftebereidheid van de klanten....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Afgelopen weekeinde braken twee mannen driehonderd kluisjes open in een filiaal van de Rabobank. Maandag werden ze betrapt. Ze sloten het personeel van de bank op en gingen er vandoor. De politie vermoedt dat ze zich op vrijdag al hadden laten insluiten.

De politie heeft alle gedupeerden uitgenodigd aangifte te doen. Na de vorige kraak druppelden de aangiften echter langzaam binnen. Het vermoeden bestond dat huurders bang waren voor lastige vragen van de fiscus. Dat het bij de huurders die niet reageerden alleen om zwart geld zou gaan, wijst de VSB-bank van de hand. 'Er waren ook gewoon kluisjes leeg.'

Huurders van de kluisjes zijn maandagavond direct per brief ingelicht. Dat kon omdat de namen van het gros van de huurders bekend zijn. Slechts een klein deel heeft een postbusnummer. Ook is een 06-nummer ingesteld. Daardoor werd paniek voorkomen, die wel ontstond bij de vorige kluisjesroof, toen honderden huurders naar het VSB-gebouw gingen om zich te melden.

Andere banken hebben naar aanleiding van de vorige kluisjesroof hun veiligheidsprocedure nog eens overwogen. Ze gaan ervan uit dat die nu optimaal is. Klanten hebben de gemakkelijke kraak bij de VSB-bank als een incident ervaren. De hoeveelheid huurders daalde niet. Op sommige bankkantoren zijn zelfs wachtlijsten voor de huur van kluisjes. Ook bij ABN Amro en de ING blijkt het vertrouwen in de veiligheid van kluisjes niet geschonden.

Nieuwe klanten krijgen standaard te horen dat de kluisinhoud tot een bepaald bedrag verzekerd is. Bij ABN Amro en VSB tot een ton en bij ING tot tienduizend gulden. Ook krijgen nieuwelingen te horen dat de schade in geval van roof aangetoond moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.