NieuwsAangespoelde containers

Aangespoelde tv’s, speelgoed en Ikea-meubels: eilandbewoners slaan massaal aan het strandjutten door overboord geslagen containers

Op de stranden waarop spullen aanspoelen uit overboord geslagen containers, zijn mensen aan het strandjutten. In principe mogen mensen de aangespoelde spullen niet meenemen, aangezien er een eigenaar is, maar volgens een woordvoerder van de kustwacht gebeurt dat momenteel wel massaal. Beeld ANP/HH
Op de stranden waarop spullen aanspoelen uit overboord geslagen containers, zijn mensen aan het strandjutten. In principe mogen mensen de aangespoelde spullen niet meenemen, aangezien er een eigenaar is, maar volgens een woordvoerder van de kustwacht gebeurt dat momenteel wel massaal.Beeld ANP/HH

Een groot containerschip heeft in de nacht van dinsdag op woensdag zo’n 270 containers verloren in de Noordzee boven het Duitse Waddeneiland Borkum. Door de stroming en getijden spoelen op de stranden van Vlieland, Terschelling en Ameland grote hoeveelheden goederen aan, van televisies tot auto-onderdelen, van diepvrieskisten tot sandalen en van speelgoed tot Ikea-meubels. Enkele nog vermiste containers bevatten giftig poeder, waarschuwen autoriteiten.

Jurre van den Berg

Langs de Noordzeestranden op Vlieland, Terschelling en Ameland begonnen mensen vanaf woensdagochtend al massaal met strandjutten. Woensdagmiddag waren er 21 van de 270 containers aangespoeld, ook op Engelsmanplaat.

‘We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers, iedereen helpt mee. Mensen komen met trekkers en grote karren’, zei Burgemeester Tineke Schokker van de gemeente Vlieland tegen persbureau ANP. Ook op het vasteland spoelden spullen en verpakkingsmateriaal aan, zoals in Moddergat (Friesland) en Lauwersoog (Groningen).

null Beeld De Vries Media
Beeld De Vries Media

De Nederlandse Kustwacht meldde aanvankelijk nog dat het zou gaan om in totaal dertig overboord geslagen containers. Een vliegtuig van de kustwacht vloog woensdag boven de eilanden om de ronddrijvende containers in het vizier te krijgen en zal donderdagochtend opnieuw opstijgen. Het werk werd bemoeilijkt door de harde wind boven zee (tot kracht 9).

null Beeld De Vries Media
Beeld De Vries Media

Gevaarlijke stoffen

De Veiligheidsregio Friesland heeft een waarschuwing afgegeven. Drie van de overboord geslagen containers bevatten de giftige stof organisch peroxide. De betreffende containers zijn nog niet aan land, denkt de kustwacht. De stof zit in poedervorm in vaten. Contact ermee moet vermeden worden, luidt het dwingende advies. Op Ameland zijn patrouilles ingesteld om uit te kijken naar de drie containers.

De containers zijn afkomstig van de MSC Zoe. Het schip vaart onder de Panamese vlag en is met een lengte van 395 meter een van de grootste containerschepen ter wereld. Er kunnen zo’n 20 duizend containers op worden vervoerd. Het was vanuit Portugal onderweg naar Bremerhaven.

null Beeld De Vries Media
Beeld De Vries Media

De eilandburgemeesters vrezen voor vervuiling van zee, strand en duinen, omdat veel goederen van kunststof zijn of verpakt zijn in plastic of met piepschuim. De verwachting is dat het opruimen van de aangespoelde spullen nog dagen gaat duren. De eilanden gaan de kosten voor het schoonmaken van de stranden verhalen op de rederij van het containerschip.

Op Vlieland is de gemeente woensdag meteen begonnen met het schoonmaken van het strand. Op Terschelling worden vuilniszakken uitgedeeld. Donderdag worden op het strand vuilcontainers geplaatst waar vrijwilligers afval in kunnen gooien. De eilandgemeenten roepen vrijwilligers op voorzichtig te zijn in verband met de containers met gevaarlijke stoffen.

null Beeld De Vries Media
Beeld De Vries Media
Het containerschip dat zo’n 270 containers verloor in de Noordzee boven het Duitse Waddeneiland Borkum. Beeld AP
Het containerschip dat zo’n 270 containers verloor in de Noordzee boven het Duitse Waddeneiland Borkum.Beeld AP

Mag je aangespoelde spullen meenemen?

Mensen sloegen woensdagochtend massaal aan het strandjutten op de stranden van Vlieland en Terschelling. Mochten ze de aangespoelde goederen mee naar huis nemen? Formeel niet. De spullen moeten eigenlijk worden afgegeven bij de ‘strandvonder’, de burgemeester. Die moet dan officieel de eigenaar raadplegen om te vragen of die de goederen terug wil. Dit beleid zal in de praktijk alleen worden gevolgd voor nog afgesloten containers. Op Vlieland is vooralsnog één container aangespoeld. Op Terschelling gaat het om drie stuks. Die worden door de gemeente gezekerd en gestald op de gemeentewerf. Losse stadionstoelen, kletsnatte televisies of verweerd speelgoed worden als waardeloos beschouwd en mogen van de eilandgemeenten gejut worden. ‘Wij zijn blij dat we de troep kwijt zijn’, aldus burgemeester Schokker van Vlieland. ‘Verwerken kost meer dan het spul waard is. Bovendien valt het met onze twee agenten toch niet te bewaken, de goederen liggen over het hele strand.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden