Aangesloten bonden verdeeld over AOW-strategie vakcentrale

Vakcentrale FNV is intern verdeeld over de AOW-strategie. Maandag sprak de bondsraad van FNV Bondgenoten zich uit voor het plan om de AOW-leeftijd te koppelen aan het salaris of het arbeidsverleden. Vrijdag sprak AbvaKabo FNV zich juist uit tegen deze nieuwe koers.

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Beide bonden, de grootste die vallen onder de paraplu van de vakcentrale, zijn tegen verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Door middel van acties willen de bonden de Tweede Kamer er alsnog van overtuigen dat de AOW- en pensioenleeftijd op 65 jaar moet blijven. In tegenstelling tot AbvaKabo FNV vindt Bondgenoten dat de FNV-top op twee paarden moet wedden en óók zijn best moet doen op het huidige kabinetsplan te verbeteren.

Eind december lekte uit dat vakcentrale FNV achter de schermen met de werkgevers gesprekken voert om de ‘schade’ van de AOW-plannen van het kabinet te beperken. Zowel de AOW- als de pensioenleeftijd wilde de FNV koppelen aan de hoogte van het inkomen of de lengte van het arbeidsverleden. Bijvoorbeeld: als je vóór je 67ste stopt met werken, krijg je een strafkorting. Hoe meer je verdient, hoe hoger deze korting op je AOW en je pensioen.

De werkgevers lieten destijds weten belangstelling te hebben voor een dergelijk plan. Zij voelen echter meer voor een loongrens: wie bijvoorbeeld meer dan 25.000 euro per jaar verdient, moet door tot zijn 67ste. Verdien je minder, dan mag je eerder stoppen. Het idee is dat laagbetaalden vaak zware arbeid verrichten en jong zijn begonnen met werken.

Afgelopen weken is deze mogelijke strategiewijziging voorgelegd aan de achterban van de FNV. De tijd begint immers te dringen voor de vakcentrale. Een Kamermeerderheid steunt het kabinetsplan en de opkomst bij de demonstraties in november viel tegen. Daarom wilde de top van de vakcentrale zich komende tijd vooral richten op het beperken van de schade.

De leden van FNV Bondgenoten (onder meer werknemers uit de industrie, diensten- en metaalsector) steunen deze stap. Maar AbvaKabo FNV (ambtenaren en zorgpersoneel) stellen dat de AOW-leeftijd voor alle werknemers 65 jaar moet blijven.

Vakcentrale FNV liet maandagavond weten dat de motie van AbvaKabo is verworpen: ‘De grootst mogelijke meerderheid heeft de AOW-strategie gesteund.’

Woensdag is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over de verhoging van de AOW-leeftijd. Die dag zal FNV actie voeren. Om hun onvrede te uiten, willen AbvaKabo FNV en FNV Bondgenoten woensdag het openbaar vervoer in de vier grote steden gratis maken. Enkele uren zullen de kaartjes niet worden gecontroleerd, aldus de bonden.

De vervoersbedrijven reageerden ontstemd. Het Utrechtse GVU en het Amsterdamse GVB hebben een kort geding aangespannen om de acties te voorkomen. De Rotterdamse RET waarschuwt dat het ‘gratis reizen de verantwoordelijkheid van de reiziger blijft’. ‘Wij bieden het niet aan’, aldus de woordvoerder. ‘De metropoortjes blijven gewoon functioneren.’

De vervoersbedrijven vinden dat zij geen partij zijn in dit conflict. ‘Dit is een kwestie van de bonden en het kabinet. Waarom moeten wij hier de dupe van worden?’, aldus een woordvoerder. In oktober wilden de bonden ook al acties organiseren in het openbaar vervoer. De rechter heeft dat toen verboden.

Agnes Jongerius (tweede van rechts) van de FNV eerder dit jaar tijdens een protest in Rotterdam tegen de AOW-plannen van het kabinet. (ANP) Beeld
Agnes Jongerius (tweede van rechts) van de FNV eerder dit jaar tijdens een protest in Rotterdam tegen de AOW-plannen van het kabinet. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden